Flux-stiri

Cereale modificate genetic în Europa. Consecințele războiului din Ucraina

  • Ucraina a suspendat exporturile alimentelor de bază. Grânarul europei nu mai vrea să exporte grâu, carne și ulei de floarea soarelui.
  • Ungaria a interzis și ea exporturile de grâu, iar Irlanda vrea să identifice noi metode de a spori independența alimentară.
  • Ministrul Agriculturii dă asigurări că România produce suficient pentru acoperirea consumului intern.

Ucraina a suspendat exporturile alimentelor de bază. Țara este unul dintre cei mai mari producători mondiali de cereale, iar conflictul intern a provocat un şoc pe pieţele de materii prime. Grânarul europei nu mai vrea să exporte grâu, carne și ulei de floarea soarelui. Preţul alimentelor este, deja, la un nivel record.

„Acesta este un semnal de alarmă pentru noi să ne gândim cum anume vom avea capacitatea de a asigura securitatea alimentară pentru cei 450 de milioane de cetăţeni ai noştri. Avem nevoie ca UE să adauge flexibilitate la normele privind importurile de cereale”, a declarat Luis Planas, într-un interviu, pentru Bloomberg.

Uniunea Europeană ar putea ridica embargoul privind importul de cereale modificare genetic din SUA şi America Latină. Acest lucru s-ar putea întâmpla pentru a-i ajuta pe fermierii care au probleme cu perturbările de aprovizionare create de războiul din Ucraina. Însă, orice importuri de cereale modificate genetic vor avea nevoie de aprobarea autorităţilor UE. Mai mult, statele membre ar putea decide dacă le autorizează sau nu.

Spania şi Franţa au propus o excepţie pentru produsele agricole cu urme de ierbicide, pentru a creşte stocurile şi a găsi surse alternative de aprovizionare, în principal, pentru porumb. Porumbul este un ingredient cheie pentru producţia de nutreţuri animale.

La rândul său, Ungaria a interzis exporturile de gâu, iar Irlanda vrea să identifice noi metode de a spori independența alimentară. Aceeași măsură a fost luată și de Serbia.

În România, Ministrul Agriculturii dă asigurări că țara noastră produce suficient ca să acopere consumul intern.

The post Cereale modificate genetic în Europa. Consecințele războiului din Ucraina appeared first on Aleph News.

Această știre a fost preluată de pe portalul amintit
Această informație preluată de pe portalul mai sus amintit, nu reprezintă o informație oficială a unei autorități, însă în latura de știre prezintă o informație veridică. potrivit legii 8/1996 știrile pot fi preluate chiar de la un portal la altul, nefiind opere sau lucrări ce necesită drept de autor, însă din spirit deontologic oferim sursa acestora.

Leontiuc Marius – senior editor

Share this:

(Visited 6 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code