Flux-stiri

Cine sunt „Elfii” lituanieni care luptă împotriva „Trolilor” ruși

  • Ei și-au primit numele, spune fondatorul lor, Ricardas Savukynas, „pentru că elfii se luptă cu trolii”.
  • Lucrând singuri și întâlnindu-se doar în spațiul virtual al grupurilor de pe Facebook, ei intră în acțiune ori de câte ori un membru identifică o știre falsă sau un număr de conturi false care par a fi produsul clar al fermelor de troli ruși.
  • Prin raportarea în masă a dezinformării către platformă, ei generează în cele din urmă suficiente plângeri pentru ca aceasta să fie eliminată de Facebook.

În ziua în care Rusia a început invazia extinsă a Ucrainei, Henrikas Savickis se pregătea să joace într-o nouă piesă de teatru. Actor la Teatrul Național din orașul lituanian Kaunas, bărbatul în vârstă de 51 de ani a fost prins în repetițiile generale, dar a reușit totuși să se strecoare într-o mică contribuție la lupta împotriva Rusiei. După ce a intrat pe un grup privat de pe Facebook, aparent dedicat cățeilor Yorkshire, a luat arma sa preferată – tastatura – și a început să corecteze și să raporteze minciunile pe care le vedea, relatează Time.

Cățelușii Yorkshire sunt o acoperire pentru o comunitate mare și informală de cetățeni lituanieni care, în ultimii opt ani, s-au angajat într-o luptă continuă împotriva dezinformării rusești care inundă în mod regulat mass-media lituaniană, socială și de altă natură. Membrii grupului sunt în număr de câteva mii și, deși majoritatea își păstrează identitatea secretă, printre ei se numără barmani, medici, studenți, oameni de afaceri și cel puțin un membru al parlamentului lituanian. Și, deși poartă numele fantezist de „elfi”, ei sunt o parte serioasă a unei coaliții mai largi la diferite niveluri ale societății care au făcut din Lituania un lider în acel alt război împotriva Rusiei: războiul informațional.

Ei și-au primit numele, spune fondatorul lor, Ricardas Savukynas, „pentru că elfii se luptă cu trolii”. Lucrând singuri și întâlnindu-se doar în spațiul virtual al grupurilor de pe Facebook, ei intră în acțiune ori de câte ori un membru identifică o știre falsă sau un număr de conturi false care par a fi produsul clar al fermelor de troli ruși.

Prin raportarea în masă a dezinformării către platformă, ei generează în cele din urmă suficiente plângeri pentru ca aceasta să fie eliminată de Facebook. (Facebook nu a răspuns solicitării de a face comentarii până la ora publicării).
Și, cu toată simplitatea sa, metoda s-a dovedit suficient de eficientă încât Ministerul Apărării din Lituania a recomandat-o ca alternativă pentru tinerii dornici să se alăture luptei pentru apărarea Ucrainei, dar care nu au experiența militară necesară pentru a face acest lucru, potrivit a doi dintre cei care au luat legătura cu TIME.

Lituanienii au în spate motivația istoriei. „Fiecare familie din Lituania a fost atinsă de ocupația rusă”, spune Dominyka Daskeviciute, analist în cadrul departamentului. „Știm foarte bine care sunt mijloacele lor, cum fac lucrurile. De aceea suntem rezilienți”.

În toamna anului trecut, un flux sporit de dezinformare care aducea argumente „istorice” pentru care o Ucraină independentă nu ar trebui să existe a făcut ca grupul de apărare să înțeleagă clar că se pregătește ceva. Daskeviciute spune că atunci când Putin a ținut un discurs săptămâna trecută în care a spus că Ucraina nu are un motiv istoric pentru a exista, a fost clar că invazia era iminentă.

The post Cine sunt „Elfii” lituanieni care luptă împotriva „Trolilor” ruși appeared first on Aleph News.

Această știre a fost preluată de pe portalul amintit
Această informație preluată de pe portalul mai sus amintit, nu reprezintă o informație oficială a unei autorități, însă în latura de știre prezintă o informație veridică. potrivit legii 8/1996 știrile pot fi preluate chiar de la un portal la altul, nefiind opere sau lucrări ce necesită drept de autor, însă din spirit deontologic oferim sursa acestora.

Leontiuc Marius – senior editor

Share this:

(Visited 7 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code