Flux-stiri

Criza economică din Germania este fără precedent de la căderea Zidului Berlinului. Ce spun liderii industriali

  • Economia germană va avea trei ani consecutivi de declin economic, pentru prima dată din 1990.
  • Creșterea globală este estimată la 3,2%, dar Germania rămâne în urma zonei euro.
  • Liderii industriali cer investiții, reducerea birocrației și prețuri mai mici la energie.

Germania, cea mai mare economie a Europei, se află într-o criză economică profundă scrie Reuters. Conform Asociației Industriei Germane (BDI), produsul intern brut (PIB) al țării va scădea cu 0,1% în 2025. Economia țării înregistrează astfel pentru prima dată de la reunificare trei ani consecutivi de contracție.

În timp ce economia globală este prognozată să crească cu 3,2% în 2025, iar zona euro cu 1,1%, Germania continuă să fie unul dintre cele mai lente state din blocul monetar cu consecințe grave.

Care sunt factorii care alimentează criza

Președintele BDI, Peter Leibinger, a descris situația drept „foarte gravă”, subliniind că industria germană se confruntă cu o „ruptură structurală”. Problemele economiei germane sunt determinate de mai mulți factori.

În primul rând, industria germană pierde teren în fața concurenților globali, în timp ce prețurile mari la energie afectează competitivitatea companiilor. Nu doar atât, dar se pare că ratele ridicate ale dobânzilor frânează investițiile. Leibinger a subliniat pe mai departe că rădăcinile actualei crize sunt structurale și că ele pot fi descoperite încă din anul 2018, dinainte de pandemie sau de războiul Rusiei în Ucraina.

Spre exemplu Volkswagen, una dintre cele mai emblematice companii germane, a anunțat reduceri drastici de costuri pentru a rămâne competitivă.

Ce soluții propun liderii economici

Printre măsurile sugerate de liderii industriali se numără atât sporirea investițiilor în infrastructură, cât și reducerea birocrației și a prețurilor la energie. Stimularea economiei poate fi făcută prin fluidizarea proceselor existente, dar și prin sporirea competitivității cu orice mijloace disponibile. De asemenea, se dorește crearea unei strategii clare pentru îmbunătățirea capacității de inovare a Germaniei.

Ce impact au tensiunile comerciale asupra economiei

Relațiile comerciale internaționale amplifică presiunile asupra economiei germane. Reîntoarcerea lui Donald Trump la Casa Albă și noile amenințări privind tarifele impuse de SUA ar putea reduce PIB-ul Germaniei cu încă 0,5% în 2025, conform BDI.

Leibinger a subliniat necesitatea unui „parteneriat tranzacțional” cu Statele Unite, menționând că Germania trebuie să dezvolte competențe strategice pe care SUA să nu le poată găsi în altă parte.

Cum se va poziționa Germania în viitor

Leibinger a declarat că Germania trebuie să își asume un rol mai activ în conducerea europeană, iar Europa să își întărească independența strategică. În lipsa unor măsuri decisive, economia Germaniei riscă să devină un punct slab pentru întreaga Uniune Europeană.

The post Criza economică din Germania este fără precedent de la căderea Zidului Berlinului. Ce spun liderii industriali appeared first on Aleph News.

Această știre a fost preluată de pe portalul amintit
Această informație preluată de pe portalul mai sus amintit, nu reprezintă o informație oficială a unei autorități, însă în latura de știre prezintă o informație veridică. potrivit legii 8/1996 știrile pot fi preluate chiar de la un portal la altul, nefiind opere sau lucrări ce necesită drept de autor, însă din spirit deontologic oferim sursa acestora.

Vidjean Mihai – senior editor

Share this:

(Visited 58 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code