Flux-stiri

Cum funcționează codurile QR și pericolele pe care le reprezintă pentru telefonul tău

A waiter checks clients' vaccine pass in a restaurant, in Paris, Monday, Jan. 24, 2022. Unvaccinated people are no longer allowed in France's restaurants, bars, tourist sites and sports venues. A new law came into effect Monday requiring a "vaccine pass" that is central to the government's anti-virus strategy. (AP Photo/Thibault Camus)A waiter checks clients' vaccine pass in a restaurant, in Paris, Monday, Jan. 24, 2022. Unvaccinated people are no longer allowed in France's restaurants, bars, tourist sites and sports venues. A new law came into effect Monday requiring a "vaccine pass" that is central to the government's anti-virus strategy. (AP Photo/Thibault Camus)

  • Printre numeroasele schimbări aduse de pandemie se numără utilizarea pe scară largă a codurilor QR.
  • Codurile QR au o gamă largă de utilizări care îi ajută pe oameni să evite contactul cu obiecte și interacțiunile strânse cu alte persoane, inclusiv schimbul de meniuri de restaurant.
  • Codurile QR sunt verișoare apropiate ale codurilor de bare de pe ambalajele produselor, pe care casierii le trec prin scanere cu infraroșu.

Printre numeroasele schimbări aduse de pandemie se numără utilizarea pe scară largă a codurilor QR, reprezentări grafice ale datelor digitale care pot fi tipărite și apoi scanate cu un smartphone sau alt dispozitiv.

Codurile QR au o gamă largă de utilizări care îi ajută pe oameni să evite contactul cu obiecte și interacțiunile strânse cu alte persoane, inclusiv schimbul de meniuri de restaurant, abonamente la listele de e-mail, informații despre vânzări de mașini și case, precum și verificarea intrării și ieșirii de la programări medicale și profesionale.

Codurile QR sunt verișoare apropiate ale codurilor de bare de pe ambalajele produselor, pe care casierii le trec prin scanere cu infraroșu pentru a permite casei de marcat să știe ce produse sunt cumpărate.

Codurile de bare stochează informații de-a lungul unei axe, pe orizontală. Codurile QR stochează informații atât pe axa verticală, cât și pe cea orizontală, ceea ce le permite să stocheze mult mai multe date. Această cantitate suplimentară de date este ceea ce face codurile QR atât de versatile.

Sunt codurile QR periculoase?

Codurile QR nu sunt în mod inerent periculoase. Acestea sunt pur și simplu o modalitate de stocare a datelor. Cu toate acestea, la fel cum poate fi periculos să dai click pe linkurile din e-mailuri, și vizitarea URL-urilor stocate în codurile QR poate fi periculoasă în mai multe moduri.

URL-ul din codul QR vă poate duce la un site web de phishing care încearcă să vă păcălească să introduceți numele de utilizator sau parola pentru un alt site web. URL-ul ar putea să vă ducă la un site web legitim și să vă păcălească să faceți ceva dăunător, cum ar fi să oferiți unui atacator acces la contul dumneavoastră.

În timp ce un astfel de atac necesită o deficiență în site-ul web pe care îl vizitați, astfel de vulnerabilități sunt frecvente pe internet. URL-ul vă poate duce către un site web malițios care să păcălească un alt site web la care sunteți conectat pe același dispozitiv pentru a efectua o acțiune neautorizată.

O adresă URL malițioasă poate deschide o aplicație pe dispozitivul dumneavoastră și o poate determina să efectueze o anumită acțiune. Este posibil să fi observat acest comportament atunci când ați făcut clic pe un link Zoom, iar aplicația Zoom s-a deschis și s-a alăturat automat unei ședințe.

Deși un astfel de comportament este, de obicei, benign, un atacator îl poate folosi pentru a păcăli unele aplicații și a vă dezvălui datele.

Este esențial ca atunci când deschideți un link dintr-un cod QR să vă asigurați că URL-ul este sigur și provine dintr-o sursă de încredere.

Cum îți poți proteja smartphone-ul

Doar pentru că un cod QR are un logo pe care îl recunoașteți, nu înseamnă că trebuie să faceți clic pe URL-ul pe care îl conține.

Există, de asemenea, o mică șansă ca aplicația utilizată pentru scanarea codului QR să conțină o vulnerabilitate care permite codurilor QR malițioase să preia controlul dispozitivului.

Acest atac ar reuși prin simpla scanare a codului QR, chiar dacă nu faceți clic pe link-ul stocat în acesta.

Pentru a evita această amenințare, ar trebui să folosiți aplicații de încredere furnizate de producătorul dispozitivului pentru a scana codurile QR și să evitați să descărcați aplicații personalizate pentru coduri QR.

The post Cum funcționează codurile QR și pericolele pe care le reprezintă pentru telefonul tău appeared first on Aleph News.

Această știre a fost preluată de pe portalul amintit
Această informație preluată de pe portalul mai sus amintit, nu reprezintă o informație oficială a unei autorități, însă în latura de știre prezintă o informație veridică. potrivit legii 8/1996 știrile pot fi preluate chiar de la un portal la altul, nefiind opere sau lucrări ce necesită drept de autor, însă din spirit deontologic oferim sursa acestora.

Vidjean Mihai – senior editor

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 7 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code