Flux-stiri

Două scheme de ajutor de stat pentru IMM-uri au fost aprobate de Comisia Europeană. Începând de mâine se pot depune cererile de finanțare

Euro LeuEuro Leu

Comisia Europeană a aprobat vineri schemele de ajutor de stat pentru IMM-uri coordonate de Ministerul de Finanţe, respectiv IMM PROD şi GARANT CONSTRUCT, iar firmele interesate pot depune începând de luni, 6 iunie, cererile de finanţare la cele 21 de bănci partenere.

Programele se derulează prin Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii şi au un plafon total al garanţiilor de 4 miliarde lei.

Veşti bune pentru beneficiarii eligibili ai celor două scheme de ajutor de stat. Acordul Comisiei Europene înseamnă practic că cele două programe au devenit operaţionale şi că de luni  (astăzi – n.red.), 6 iunie, se pot adresa celor 21 de bănci partenere pentru a solicita finanţare. Este un sprijin real pe care guvernul îl acordă atât mediului de afaceri, cât şi unităţilor administrativ-teritoriale pentru încurajarea producţiei autohtone şi a investiţiilor„, a anunţat ministrul Finanţelor, Adrian Câciu.

Bugetul schemei de ajutor de stat aferent Programului IMM PROD este de 268,54 mil. lei, aproximativ 54,25 mil. euro, iar plafonul total al garanţiilor care pot fi acordate în 2022 este de 1,5 miliarde lei.

GARANT CONSTRUCT are un buget de 495 mil. lei, (99 mil. euro), cu un plafon total al garanţiilor pentru 2022 de 2,5 mld. lei.

Obiective și beneficiari

Programul IMM PROD are ca obiectiv acordarea de garanţii guvernamentale de până la 90% din valoarea finanţărilor pentru asigurarea lichidităţilor şi pentru investiţiile care încurajează producţia autohtonă, creş­terea capacităţii de producţie, recon­ver­sia de la intermediere la producţie, digitalizarea activităţii şi alinierea la obiectivele de mediu.

Beneficiarii eligibili sunt IMM-uri, inclusiv start-up-uri, persoane fizice autorizate, între­prinderi individuale şi familiale, forme de orga­nizare a profesiilor liberale care pot desfăşura activităţi de producţie şi care au sediul principal sau secundar într-o zonă urbană.

Programul GARANT CONSTRUCT are două componente – subprogramul de susţinere a proiectelor de investiţii pentru IMM-urile din sectorul construcţiilor şi subprogramul de susţinere a proiectelor de investiţii la scară mică pentru UAT-uri, care presupun finanţarea unor activităţi din sectorul construcţiilor.

Obiectivul principal al programului este susţinerea proiectelor privind îmbunătăţirea eficienţei energetice, investiţii în domeniul energiei verzi şi alinierea la obiectivele de mediu implementate de IMM-urile din domeniul construcţiilor şi de unităţile administrativ-teritoriale, prin acordarea de garanţii guvernamentale de maximum 90% din valoarea finanţărilor.

2,5 miliarde de lei în total

Pentru 2022, plafonul total al garanţiilor de 2,5 miliarde lei, se împarte în mod egal între cele două componente.

Beneficiarii eligibili ai “SubProgramului” (aşa se numeşte el) de susţinere a proiectelor de investiţii pentru IMM-urile din sectorul construcţiilor sunt IMM-uri, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi familiale, forme de organizare a profesiilor liberale, precum arhitecţii şi birourile individuale de arhitectură.

SubProgramul de susţinere a proiectelor de investiţii la scară mică dedicat UAT-urilor, respectiv municipiilor, oraşelor şi comunelor are în vedere finanţarea unor activităţi din sectorul construcţiilor şi a proiectelor de mică dimensiune.

The post Două scheme de ajutor de stat pentru IMM-uri au fost aprobate de Comisia Europeană. Începând de mâine se pot depune cererile de finanțare appeared first on Aleph News.

Această știre a fost preluată de pe portalul amintit
Această informație preluată de pe portalul mai sus amintit, nu reprezintă o informație oficială a unei autorități, însă în latura de știre prezintă o informație veridică. potrivit legii 8/1996 știrile pot fi preluate chiar de la un portal la altul, nefiind opere sau lucrări ce necesită drept de autor, însă din spirit deontologic oferim sursa acestora.

Vidjean Mihai – senior editor

Share this:

(Visited 6 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code