Flux-stiri

Economia SUA crește în cel mai rapid ritm din ultimele decenii

economieeconomie

  • În 2021, economia americană a avut cel mai rapid ritm de creștere din ultimii ani.
  • Cifrele oficiale au arătat că economia a crescut cu 5,7%.
  • Astfel, SUA înregistrează cea mai bună performanță din 1984 încoace în ceea ce privește creșterea economică.

Anul trecut, economia americană a înregistrat cel mai rapid ritm de creștere din ultimele decenii, revenind după blocajele cauzate de pandemie. Cifrele oficiale ale Departamentului Comerțului au arătat că economia a crescut cu 5,7% – cea mai bună performanță din 1984 încoace.

Analiștii se așteaptă însă la o încetinire a creșterii în acest an, pe măsură ce guvernul reduce cheltuielile de stimulare și Rezerva Federală majorează ratele dobânzilor. Alte riscuri includ inflația ridicată și amenințările din partea noilor variante COVID, cum ar fi Omicron. Banca Mondială preconizează că economia SUA va crește cu 3,7% în acest an, în conformitate cu alte previziuni.

Valul Omicron face ca economia din anul 2022 să înceapă pe o bază mult mai slabă și ne așteptăm ca creșterea să dezamăgească și în restul acestui an”, a declarat Andrew Hunter, economist senior pentru SUA. Cheltuielile de consum și stimulentele guvernamentale au ajutat la redresarea din 2020, când produsul intern brut s-a contractat cu 3,4% în urma pandemiei.

Piața forței de muncă a recâștigat acum aproximativ 19 milioane de locuri de muncă din cele 22 de milioane de locuri de muncă pierdute pe fondul închiderilor din acel an. Producția a rămas robustă în ultimele trei luni ale anului, când a crescut cu o rată anuală de 6,9%, peste așteptări.

Președintele Joe Biden spune că cifrele nu sunt un accident, ci mai degrabă sunt determinate de eforturile de redresare ale guvernului. Pe măsură ce regulile de stimulare a pandemiei se termină, el a îndemnat Congresul să avanseze cu planuri de cheltuieli suplimentare axate pe domenii precum energia regenerabilă, producția și îngrijirea copiilor.

În condițiile în care agenda lui Joe Biden este în prezent blocată în Congres, economia va trebui probabil să funcționeze fără acest impuls – și cu mai puțin ajutor din partea băncii centrale americane.

Miercuri, președintele Rezervei Federale, Jerome Powell, a semnalat că oficialii plănuiesc să majoreze rata dobânzii cheie în martie pentru prima dată din 2018, afirmând că economia nu mai are nevoie de costuri de împrumut foarte scăzute, instituite în 2020, pentru a o ajuta să progreseze.

The post Economia SUA crește în cel mai rapid ritm din ultimele decenii appeared first on Aleph News.

Această știre a fost preluată de pe portalul amintit
Această informație preluată de pe portalul mai sus amintit, nu reprezintă o informație oficială a unei autorități, însă în latura de știre prezintă o informație veridică. potrivit legii 8/1996 știrile pot fi preluate chiar de la un portal la altul, nefiind opere sau lucrări ce necesită drept de autor, însă din spirit deontologic oferim sursa acestora.

Leontiuc Marius – senior editor

Share this:

(Visited 4 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code