Flux-stiri

Efectele secetei în Spania. Un sat fantomă a ieşit de sub ape după trei decenii

satul Aceredosatul Aceredo

  • Satul Aceredo din regiunea Galiţia din nord-vestul a Spaniei a reapărut.
  • Localitatea fantomă se află în bazinul unui lac de acumulare.
  • Oamenii au fost evacuaţi în 1992 pentru a face loc construcţiei unui baraj hidroenergetic.

Efectele secetei în Spania. Un sat fantomă a ieşit de sub ape după trei decenii. Localitatea se află în bazinul unui lac de acumulare. Satul Aceredo din regiunea Galiţia din nord-vestul Spaniei a reapărut de sub apele lacului de acumulare format de râul Limia pentru prima dată în 30 de ani.

Locuitorii satului au fost evacuaţi în 1992, pentru că aşezarea lor se afla în rezervorul lacului ce avea să se formeze după construcţia barajului hidroenergetic.

Seceta puternică care a lovit Spania a scos de sub ape ruinele aşezării. Bunurile oamenilor au rămas încremenite în timp, aşa cum le-au abandonat în urmă cu 30 de ani. În mod incredibil, cişmeaua cu apă potabilă din sat încă funcţionează.

Lacul de acumulare Alto Lindoso din Spania este în prezent la 15% din capacitatea sa din cauza secetei, care s-ar putea agrava în săptămânile următoare, avertizează Ministerul Mediului.

Parcă mă uit la un film. Am un sentiment de tristeţe şi cred că acesta este deznodământul. Seceta determinată de schimbările climatice va scoate şi alte localităţi la suprafaţă”, a declarat un fost locuitor.

Beneficiile barajului sunt exploatate de Portugalia şi Spania, lacul de acumulare fiind extins pe teritoriul celor două ţări vecine. Ca răspuns la secetă, guvernul Portugaliei a ordonat ca şase baraje, inclusiv Alto Lindoso, să oprească aproape în totalitate utilizarea apei pentru producţia de energie electrică şi irigare de la 1 februarie.

Mergând pe solul noroios, crăpat de secetă în unele locuri, vizitatorii au găsit acoperișuri parțial prăbușite, cărămizi și resturi de lemn care au format cândva uși sau grinzi și chiar o fântână cu apă care încă curgea dintr-o țeavă ruginită. Lăzi cu sticle de bere goale erau stivuite lângă ceea ce fusese o cafenea, iar o mașină veche semidistrusă ruginise lângă un zid de piatră. De asemenea, imaginile filmate cu drona arătau clădirile abandonate.

The post Efectele secetei în Spania. Un sat fantomă a ieşit de sub ape după trei decenii appeared first on Aleph News.

Această știre a fost preluată de pe portalul amintit
Această informație preluată de pe portalul mai sus amintit, nu reprezintă o informație oficială a unei autorități, însă în latura de știre prezintă o informație veridică. potrivit legii 8/1996 știrile pot fi preluate chiar de la un portal la altul, nefiind opere sau lucrări ce necesită drept de autor, însă din spirit deontologic oferim sursa acestora.

Leontiuc Marius – senior editor

Share this:

(Visited 2 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code