Flux-stiri

Europa pierde 70 de miliarde de euro în consum din cauza războiului și inflației

EUROEURO

  • Consumul privat din zona euro a început să se restrângă la sfârşitul anului trecut şi a scăzut cu 0,7% în primul trimestru, pe fondul unor presiuni încă puternice asupra preţurilor, care s-ar putea înrăutăţi în continuare.
  • Pe baza deteriorării încrederii consumatorilor, economiştii conduşi de Ana Boata au ajuns la concluzia că pierderile de cheltuieli private în zona euro, formată din 19 ţări, se vor ridica în 2022 la 70 de miliarde de euro (73,6 miliarde de dolari).
  • În acelaşi timp, ratele de economisire din cele trei economii cuprinse în sondaj vor reveni la mediile pe termen lung anterioare pandemiei până la sfârşitul anului, au spus aceştia.

Consumatorii europeni, speriaţi de războiul din Ucraina şi de inflaţia record, sunt susceptibili să renunţe la rolul de motoare cheie ale redresării post-pandemice a regiunii, dând o lovitură economiei în acest an, potrivit unui sondaj realizat de Allianz SE citat de Bloomberg.

Pe baza deteriorării încrederii consumatorilor, economiştii conduşi de Ana Boata au ajuns la concluzia că pierderile de cheltuieli private în zona euro, formată din 19 ţări, se vor ridica în 2022 la 70 de miliarde de euro (73,6 miliarde de dolari) – echivalentul a aproximativ 500 de euro pe gospodărie. Estimarea se bazează pe un sondaj realizat în luna mai în rândul a peste 2.500 de persoane din Germania, Franţa şi Italia, cele mai mari trei economii ale regiunii.

Consumul privat din zona euro a început să se restrângă la sfârşitul anului trecut şi a scăzut cu 0,7% în primul trimestru, pe fondul unor presiuni încă puternice asupra preţurilor, care s-ar putea înrăutăţi în continuare. Banca Centrală Europeană a avertizat săptămâna aceasta că inflaţia din 2022 ar putea depăşi 7% şi s-a angajat să majoreze ratele dobânzilor cu un sfert de punct luna viitoare – prima creştere în mai mult de un deceniu – urmând probabil o majorare mai mare în toamnă.

Cum arată viitorul consumului

Boata şi colegii săi se aşteaptă ca cheltuielile de consum să scadă şi în trimestrele al doilea şi al patrulea – întrerupte doar de o scurtă revenire a cheltuielilor în timpul sezonului vacanţelor de vară.

În acelaşi timp, ratele de economisire din cele trei economii cuprinse în sondaj vor reveni la mediile pe termen lung anterioare pandemiei până la sfârşitul anului, au spus aceştia.

Parţial responsabile sunt costurile mai mari ale alimentelor şi energiei. Facturile gospodăriilor pentru alimente vor urca în medie cu 550 de euro în acest an, iar cheltuielile pentru energie vor creşte cu peste 750 de euro, potrivit raportului.

Pentru aproape două treimi dintre gospodării, economiile vor fi insuficiente pentru a le proteja de uraganul inflaţiei din acest an”, au spus economiştii.

The post Europa pierde 70 de miliarde de euro în consum din cauza războiului și inflației appeared first on Aleph News.

Această știre a fost preluată de pe portalul amintit
Această informație preluată de pe portalul mai sus amintit, nu reprezintă o informație oficială a unei autorități, însă în latura de știre prezintă o informație veridică. potrivit legii 8/1996 știrile pot fi preluate chiar de la un portal la altul, nefiind opere sau lucrări ce necesită drept de autor, însă din spirit deontologic oferim sursa acestora.

Vidjean Mihai – senior editor

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 7 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code