Flux-stiri

FOTO. Arheologii au descoperit o tabelă de marcaj din piatră la Chichen Itza. La ce o foloseau mayașii

  • Un simbol mayaș al jocului de baseball vechi de 1.100 de ani a fost găsit îngropat într-o piramidă mexicană.
  • Obiectul circular prezintă scris hieroglific în jurul a doi jucători care stau lângă o minge.
  • Jocul cu mingea a fost o practică tradițională a popoarelor mezoamericane și se crede că a avut conotații ritualice.

O tebelă de marcaj din piatră folosită într-un joc antic cu o minge asemănătoare celei de fotbal a fost descoperită în faimosul sit arheologic mayaș Chichen Itza din peninsula Yucatan din Mexic, au declarat arheologii săptămâna aceasta, scrie Miami Herald.

Obiectul circular, care măsoară puțin peste 32 de centimetri în diametru și cântărește 40 de kilograme, prezintă scris hieroglific în jurul a doi jucători care stau lângă o minge, potrivit unui comunicat al Institutului Național de Antropologie și Istorie din Mexic (INAH).

„În acest sit mayaș, este rar să găsim scriere hieroglifică, darămite un text complet” , a spus Francisco Perez, unul dintre arheologii care coordonează investigațiile din complexul Chichanchob, numit și Casa Colorada.

Piatra, despre care se crede că este o tabelă de marcaj, datează între anii 800 d.Hr. și 900 d.Hr.

Jocul cu mingea a fost o practică tradițională a popoarelor mezoamericane și se crede că a avut conotații ritualice.

Cercetătorii INAH se pregătesc acum să facă fotografii de înaltă rezoluție ale textului și iconografiei pentru un studiu detaliat, în timp ce îl pregătesc pentru conservare.

Complexul Chichen Itza, declarat Patrimoniu Mondial de către UNESCO, este unul dintre principalele centre arheologice ale civilizației Maya din Peninsula Yucatan. Potrivit datelor oficiale, aproximativ 2 milioane de oameni vizitează sit-ul în fiecare an.

Citește și:

Top cele mai înfricoșătoare descoperiri ale arheologilor. Ce dezvăluie înmormântările „vampirilor” din Polonia

„Arculata”: Pâinea care a supraviețuit la Pompei. Un arheolog culinar a recreat rețeta

Înapoi cu 3.000 de ani: Oamenii consumau substanțe halucinogene încă din cele mai vechi timpuri, potrivit unor noi cercetări

The post FOTO. Arheologii au descoperit o tabelă de marcaj din piatră la Chichen Itza. La ce o foloseau mayașii appeared first on Aleph News.

Această știre a fost preluată de pe portalul amintit
Această informație preluată de pe portalul mai sus amintit, nu reprezintă o informație oficială a unei autorități, însă în latura de știre prezintă o informație veridică. potrivit legii 8/1996 știrile pot fi preluate chiar de la un portal la altul, nefiind opere sau lucrări ce necesită drept de autor, însă din spirit deontologic oferim sursa acestora.

Vidjean Mihai – senior editor

Share this:

(Visited 31 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code