Flux-stiri

Gabriela Firea: Testarea virginităţii este o formă de discriminare de gen

  • Susţin demersurile Ministerului Justiţiei, Ministerului Sănătăţii şi Institutului Naţional de Medicină Legală de a elimina prevederile legislative care permit realizarea testului de virginitate.
  • De asemenea, noile prevederi legislative vor asigura şi gratuitatea examinărilor pentru minori şi victimele violenţei domestice.
  • Organizaţia Naţiunilor Unite, încă de acum zece ani, a cerut guvernelor să fie oprită această practică, considerată o acţiune prin care se încalcă drepturile omului.

Testarea virginităţii este o formă de discriminare de gen, iar virginitatea nu este un termen medical sau ştiinţific, ci un concept social, cultural şi religios care reflectă discriminarea de gen a femeilor, afirmă ministrul Familiei, Gabriela Firea.

„Stop abuzului fizic şi emoţional asupra tinerelor! Consider că testarea virginităţii este o formă de discriminare de gen, iar virginitatea nu este un termen medical sau ştiinţific, ci un concept social, cultural şi religios care reflectă discriminarea de gen a femeilor. Această practică reprezintă un act de violenţă împotriva femeilor şi o încălcare a drepturilor omului, cum ar fi dreptul de a fi protejat de discriminare pe criterii de sex, dreptul la viaţă, libertate şi siguranţă a persoanei, inclusiv integritatea fizică şi drepturile copilului”, scrie pe Facebook Gabriela Firea.

Ministrul Familiei a avut, luni, o întâlnire de lucru pe acest subiect, în continuarea demersurilor de la înfiinţarea ministerului, cu prof.univ.dr. Cristian Curcă, director general în cadrul Institutului Naţional de Medicină Legală ”Mina Minovici”, Luminiţa Popescu, secretar de stat ANES şi Anca Hendea, secretar de stat în cadrul Ministerului Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse.

„Susţin demersurile Ministerului Justiţiei, Ministerului Sănătăţii şi Institutului Naţional de Medicină Legală de a elimina prevederile legislative care permit realizarea testului de virginitate la cerere, în alte cazuri decât cele în care este solicitat de către instituţii abilitate. De asemenea, noile prevederi legislative vor asigura şi gratuitatea examinărilor pentru minori şi victimele violenţei domestice.

Organizaţia Naţiunilor Unite, încă de acum zece ani, a cerut guvernelor să fie oprită această practică, considerată o acţiune prin care se încalcă drepturile omului, fără a oferi informaţii medicale relevante raportat la scopul urmărit. Împreună cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii au semnat, în 2018, o declaraţie comună prin care condamnă aceste practici. În multe state europene, această practică a fost deja scoasă în afara legii, iar România trebuie să se alinieze acestor cerinţe. De exemplu, în Franţa şi în Marea Britanie testările au fost interzise”, conchide Firea.

The post Gabriela Firea: Testarea virginităţii este o formă de discriminare de gen appeared first on Aleph News.

Această știre a fost preluată de pe portalul amintit
Această informație preluată de pe portalul mai sus amintit, nu reprezintă o informație oficială a unei autorități, însă în latura de știre prezintă o informație veridică. potrivit legii 8/1996 știrile pot fi preluate chiar de la un portal la altul, nefiind opere sau lucrări ce necesită drept de autor, însă din spirit deontologic oferim sursa acestora.

Vidjean Mihai – senior editor

Share this:

(Visited 5 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code