Flux-stiri

Garda de Mediu: 98% din șantierele de pe litoralul Mării Negre nu repsectă legislația de mediu

  • Garda de Mediu a efectuat controale la 113 șantiere de pe litoralul Mării Negre și a aplicat amenzi în valoare de 1.392.000 de lei.
  • Din cele 113 şantiere controlate, 111, reprezentând 98% din total, au avut diferite probleme de legalitate, cu precădere la capitolul gestionarea deşeurilor.
  • Comisarii au dispus termene stricte de remediere a deficienţelor.

Garda de Mediu anunţă că au fost efectuate controale pe şantierele pe pe litoralul Mării Negre în perioada 21 martie – 18 aprilie 2022. Cele mai multe probleme depistate sunt legate de gestionarea deşeurilor, lipsa infrastructurii privind prevenirea dispersiei particulelor în suspensie şi lipsa evidenţelor privind gestiunea deşeurilor.

Comisarii Gărzii Naţionale de Mediu şi cei ai Comisariatului Judeţean Constanţa au efectuat controale la 113 şantiere aplicând: 28 de avertismente, pentru lipsa evidenţei gestiunii deşeurilor sau completarea greşită a acestora, şi 83 de amenzi în cuantum de 1.392.000 de lei. Sancţiunile au fost aplicate pentru nerespectarea legislaţiei privind regimul deşeurilor şi condiţiilor din actele de reglementare obţinute, din punctul de vedere al protecţiei mediului, precum şi pentru neaplicarea măsurilor de protecţie a atmosferei”, a declarat Marioara Artemis Gătej, comisar general al GNM.

Din cele 113 şantiere controlate, 111, reprezentând 98% din total, au avut diferite probleme de legalitate, cu precădere la capitolul gestionarea deşeurilor.

„Când deşeurile sunt depozitate necorespunzător într-o zonă cum este cea de litoral, unde vântul este puternic o mare parte a anului, există riscul ca multe gunoaie să ajungă chiar şi în Lacul Siutghiol, care este arie protejată, mai ales că situaţia cea mai gravă este în zona de nord a litoralului, atât din cauza numărului mare de şantiere de construcţii, cât şi a densităţii acestora”, a spus Nicolae Badea, directorul Direcţiei Controlul Poluării, Biodiversităţii, Biosecurităţii şi Ariilor Protejate din cadrul GNM.

Sancţiunile în cazul şantierelor verificate au fost aplicate ca urmare a nerespectării regulilor privind gestionarea deşeurilor, pentru inexistenţa contractelor privind colectarea deşeurilor sau colectarea deşeurilor în amestec şi depozitările în spaţii neautorizate, lipsa infrastructurii privind dispersia particulelor, lipsa amenajărilor de puncte de spălare a autovehiculelor la ieşirea din şantiere şi neasigurarea protecţiei deşeurilor din construcţii, aflate în depozite provizorii.

Conform Gărzii de Mediu, controalele de pe şantiere au vizat în special localităţile unde au fost înregistrate creşteri ale valorilor indicatorilor de calitate a aerului la staţiile RNMCA.

Comisarii au dispus termene stricte de remediere a deficienţelor.

The post Garda de Mediu: 98% din șantierele de pe litoralul Mării Negre nu repsectă legislația de mediu appeared first on Aleph News.

Această știre a fost preluată de pe portalul amintit
Această informație preluată de pe portalul mai sus amintit, nu reprezintă o informație oficială a unei autorități, însă în latura de știre prezintă o informație veridică. potrivit legii 8/1996 știrile pot fi preluate chiar de la un portal la altul, nefiind opere sau lucrări ce necesită drept de autor, însă din spirit deontologic oferim sursa acestora.

Vidjean Mihai – senior editor

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 6 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code