Flux-stiri

Honduras învestește prima femeie președinte

președinte-Honduraspreședinte-Honduras

  • Xiomara Castro este prima femeie președinte din Honduras.
  • Joi, aceasta a depus jurământul de învestire în prezența vicepreședintelui american Kamala Harris.
  • Castro a anunțat public că este imposibil să plătească datoria actuală fără a avea loc o restructurare.

Joi, Xiomara Castro a depus jurământul în calitate de prima femeie președinte din Honduras, în prezența vicepreședintelui american Kamala Harris, în timp ce guvernul său se confruntă cu probleme din cauza unui Congres puternic divizat, creșterea datoriei și relațiile cu China.

Castro, flancată de soțul ei, fostul președinte Manuel Zelaya, și de copiii lor, a depus jurământul pe un stadion de fotbal în aer liber, iar susținătorii ei dansau și strigau. Ea a zâmbit larg în timp ce eșarfa prezidențială alb-albastră i-a fost pusă pe piept.

„Catastrofa economică pe care o moștenesc este fără precedent în istoria țării noastre”, a declarat Castro în discursul său inaugural, denunțând un salt de șapte ori mai mare al datoriei sub cei doi predecesori conservatori ai săi. Ea a declarat că este „practic imposibil” să facă plățile actuale ale datoriei fără o restructurare.

Datoria totală a țării se ridică la aproximativ 15,5 miliarde de dolari, adică aproape 60% din produsul intern brut, o problemă economică pe care Castro a subliniat-o frecvent în campania electorală înaintea victoriei sale la alegerile din noiembrie.

„Guvernul meu nu va continua cu jafurile care au condamnat generații de tineri să plătească datoria pe care au făcut-o pe la spate”, a adăugat noul președinte. Aceasta a promis, de asemenea, că va oferi electricitate gratuită pentru un milion de hondurieni săraci, iar consumatorii cu venituri mai mari vor subvenționa costurile.

Harris, care a fost însărcinată de președintele Joe Biden să conducă politica americană în țările sărace din Triunghiul de Nord al Americii Centrale, a fost prezentă. „Relația noastră cu Honduras este una importantă”, a scris anterior Harris pe Twitter, adăugând că va purta discuții cu Castro.

Prezența lui Harris este remarcabilă, întrucât oficialii de rang inferior conduc de obicei astfel de delegații americane. Oficialii americani doresc să colaboreze cu Castro pentru a reduce imigrația ilegală din America Centrală și pentru a consolida sprijinul internațional pentru Taiwan, ca parte a eforturilor sale de a limita influența Chinei. Honduras este una dintre puținele țări care mențin legături diplomatice cu Taipei în locul Beijingului.

Castro își preia funcția implicată într-o dispută cu dizidenții din propriul partid. Candidații rivali s-au declarat șefi ai Congresului, subminându-i capacitatea de a adopta legi.

The post Honduras învestește prima femeie președinte appeared first on Aleph News.

Această știre a fost preluată de pe portalul amintit
Această informație preluată de pe portalul mai sus amintit, nu reprezintă o informație oficială a unei autorități, însă în latura de știre prezintă o informație veridică. potrivit legii 8/1996 știrile pot fi preluate chiar de la un portal la altul, nefiind opere sau lucrări ce necesită drept de autor, însă din spirit deontologic oferim sursa acestora.

Leontiuc Marius – senior editor

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 3 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code