Flux-stiri

La slujba de veghe de Paște, Papa Francisc a condamnat cruzimea războiului din Ucraina

Pope FrancisPope Francis

  • Papa Francisc a participat la slujba de veghe de Paște, dar nu a prezidat slujba lungă.
  • Papa Francisc suferă de sciatică și dureri de genunchi.
  • Primarul ucrainean din Melitopol, care a fost reținut de ruși, a participat la slujbă.

Papa Francisc a condamnat sâmbătă cruzimea războiului din Ucraina, în cadrul unei slujbe de veghe pascală la care a participat, dar pe care nu a prezidat-o, probabil din cauza unor dureri la picior care l-au obligat să își restrângă activitățile. La slujbă a participat Ivan Fedorov, primarul din Melitopol, care a fost reținut de forțele rusești luna trecută și eliberat ulterior într-un schimb de prizonieri.

Cardinalul italian Giovanni Battista Re l-a înlocuit pe papă ca principal celebrant al slujbei, care a implicat o procesiune în întuneric aproape total pe naosul central al celei mai mari biserici din creștinătate. Papa s-a așezat în fața Bazilicii Sfântul Petru, pe un scaun alb mare, pe o parte, a părut alert și a stat în picioare în timpul citirii Evangheliei.

Și-a citit omilia stând așezat, dar cu vocea sa normală, iar mai târziu s-a ridicat pentru a boteza șapte adulți convertiți la catolicism. Papa s-a abătut de la textul pregătit pentru a recunoaște prezența lui Fedorov, a familiei sale și a trei parlamentari ucraineni care stăteau în față. El a vorbit despre „întunericul războiului, al cruzimii”.

„Noi toți ne rugăm pentru voi și cu voi. Ne rugăm pentru că există atât de multă suferință. Nu putem decât să vă oferim compania noastră, rugăciunile noastre și să vă spunem curaj, vă însoțim”, a spus Papa Francisc. El a încheiat spunând „Hristos a înviat” în limba ucraineană. Vaticanul a precizat că Francisc s-a întâlnit în privat cu delegația ucraineană înainte de slujbă.

Prezidarea Liturghiei, la care au participat 5.500 de persoane, ar fi necesitat perioade lungi de stat în picioare în timpul cântărilor și a lecturilor evanghelice, făcând genuflexiuni la altar. Papa, în vârstă de 85 de ani, suferă de sciatică, care provoacă dureri la un picior și are ca rezultat un șchiopătat pronunțat. Recent, Francisc a avut, de asemenea, o acutizare a durerii la genunchiul drept. Afecțiunea pare să apară și să dispară.

Un program emis vineri de Vatican îl menționa pe Papa Francisc ca fiind celebrantul principal la slujba de sâmbătă seara. Vaticanul nu a oferit niciun motiv oficial pentru această schimbare. Activitățile din Săptămâna Sfântă, care culminează duminică, marchează prima dată din 2019 când publicului i se permite să asiste după doi ani de restricții COVID-19.

În Duminica Paștelui, cea mai importantă zi din calendarul liturgic creștin, el urmează să țină o slujbă în Piața Sfântul Petru și apoi să transmită mesajul și binecuvântarea „Urbi et Orbi” (către oraș și către lume) pe care o transmite de două ori pe an.

The post La slujba de veghe de Paște, Papa Francisc a condamnat cruzimea războiului din Ucraina appeared first on Aleph News.

Această știre a fost preluată de pe portalul amintit
Această informație preluată de pe portalul mai sus amintit, nu reprezintă o informație oficială a unei autorități, însă în latura de știre prezintă o informație veridică. potrivit legii 8/1996 știrile pot fi preluate chiar de la un portal la altul, nefiind opere sau lucrări ce necesită drept de autor, însă din spirit deontologic oferim sursa acestora.

Vidjean Mihai – senior editor

Share this:

(Visited 7 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code