Flux-stiri

Legătura dintre virusul HIV și varianta Omicron. Ce spun specialiștii

  • Oamenii de știință încearcă să afle originea noii tulpini Omicron.
  • Omicron ar fi putut apărea la o persoană care are HIV.
  • În Africa subsahariană, două treimi din populația globală trăiește cu HIV.

Oamenii de știință se întrec să afle originea noii tulpini a Covid-19, Omicron. Deși a suferit o mutație puternică, aceasta nu provine dintr-una dintre celelalte variante îngrijorătoare, cum ar fi Alpha, Beta sau Delta, ci din coronavirusul care circulă de 18 luni. Cercetătorii explorează o serie de bănuieli. O explicație care câștigă teren este și cea legată de faptul că Omicron a apărut la o persoană cu un sistem imunitar slăbit. Adică cineva care urmează un tratament împotriva cancerului sau care are HIV.

„Există și o pandemie HIV care a început undeva în anii ’80, iar pacientul cu HIV într-adevăr are niște particularități. Sistemul lui imunitar este distrus de virusul HIV, ulterior fiind predispus la foarte multe infecții. În momentul în care apare, infecția cu Covid e clar că replicarea virală este mult mai intensă, că organismul nu are cu ce să lupte astfel încât să oprească dezvoltarea virusului în organism”, spune Ana-Maria Drobotă, medic infecționist.

În Africa subsahariană, două treimi din populație trăiește cu HIV. Persoanele în stadiu avansat sau necontrolat au o probabilitate mult mai mare de a muri din cauza coronavirusului. Și chiar există riscul ca în cazul în care HIV nu este controlat să favorizeze apariția variantelor Covid.

„Chiar înainte de pandemie, doar 65% dintre persoanele care trăiau cu HIV în regiunea noastră primeau terapie ARV. Și, din păcate, pe măsură ce pandemia a progresat, mai multe țări au raportat întreruperi parțiale în serviciile pentru terapia ARV”, spune Carissa Etienne, director al Organizației Panamericane a Sănătății.

Oamenii de știință susțin că gestionarea incorectă a pandemiei în țările cu rate ridicate de HIV ar putea duce la apariția altor variante ale Sars-CoV-2. Acestea s-ar putea răspândi mai rapid și există riscul să scadă eficiența vaccinurilor. Cât despre tulpina Omicron, există posibilitatea ca aceasta să fi stat luni de zile în corpul unui pacient imuno-compromis. Creșterea accesului la vaccinurile Covid-19 va reduce acest risc și există o suprapunere îngrijorătoare între zonele în care prevalența HIV este ridicată și acoperirea vaccinului Covid-19 este scăzută.

The post Legătura dintre virusul HIV și varianta Omicron. Ce spun specialiștii appeared first on Aleph News.

Această știre a fost preluată de pe portalul amintit
Această informație preluată de pe portalul mai sus amintit, nu reprezintă o informație oficială a unei autorități, însă în latura de știre prezintă o informație veridică. potrivit legii 8/1996 știrile pot fi preluate chiar de la un portal la altul, nefiind opere sau lucrări ce necesită drept de autor, însă din spirit deontologic oferim sursa acestora.

Leontiuc Marius – senior editor

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 8 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code