Flux-stiri

LIVE UPDATE. 193 de zile de invazie. Centrala nucleară Zaporojie a fost din nou deconectată de la principala sa linie electrică externă în urma unor bombardamente, potrivit ONU

  • Bombardamentele au amenințat din nou funcționarea în siguranță a centralei nucleare din Zaporojie, chiar dacă oficialii Națiunilor Unite și-au exprimat un optimism prudent, considerând că prezența permanentă a inspectorilor săi la centrală contribuie la reducerea riscului unui dezastru nuclear.
  • Centrala a pierdut conexiunea cu ultima linie electrică externă principală rămasă în urma bombardamentelor de vineri seara, forțând inginerii să se bazeze pe o linie de rezervă de tensiune mai mică pentru a alimenta echipamentele de răcire necesare pentru a preveni topirea, a declarat Agenția Internațională pentru Energie Atomică.
  • Centralele nucleare trebuie să se bazeze uneori pe energia externă extrasă din rețea pentru a răci miezul reactorului și combustibilul uzat.

Bombardamentele au amenințat din nou funcționarea în siguranță a centralei nucleare din Zaporojie, chiar dacă oficialii Națiunilor Unite și-au exprimat un optimism prudent, considerând că prezența permanentă a inspectorilor săi la centrală contribuie la reducerea riscului unui dezastru nuclear.

Centrala a pierdut conexiunea cu ultima linie electrică externă principală rămasă în urma bombardamentelor de vineri seara, forțând inginerii să se bazeze pe o linie de rezervă de tensiune mai mică pentru a alimenta echipamentele de răcire necesare pentru a preveni topirea, a declarat Agenția Internațională pentru Energie Atomică.

Centralele nucleare trebuie să se bazeze uneori pe energia externă extrasă din rețea pentru a răci miezul reactorului și combustibilul uzat. În cazul în care liniile de alimentare externe sunt întrerupte, centrala Zaporojie trebuie să apeleze la generatoare diesel de rezervă, iar dacă acestea se defectează sau rămân fără combustibil, o topire devine posibilă.

După ce a vizitat centrala, Rafael Mariano Grossi, directorul agenției, a declarat vineri, în cadrul unei conferințe de presă, că cea mai mare preocupare a sa în ceea ce privește siguranța fizică a instalației în sine este legată de o conexiune fiabilă la energia externă.

Această conexiune a fost întreruptă de cel puțin două ori în ultimele săptămâni. Atunci când liniile principale de alimentare și linia de rezervă au fost avariate de bombardamente și incendii pe 25 august, a avut loc o pană de curent la uzină, iar generatoarele diesel au trebuit să se bazeze pe ele pentru a preveni un dezastru. A.I.E.A. a declarat că a fost informată de Ucraina că s-a întâmplat din nou vineri seara, după ce au fost reluate bombardamentele în zonă.

Luptele au făcut ravagii în sudul și estul Ucrainei, iar centrala se află în mod precar în apropierea liniilor de front ale unora dintre cele mai intense lupte.

Grossi, care a evitat să dea vina pentru bombardamente fie pe ruși, fie pe ucraineni, a declarat vineri că se pare că alimentarea cu energie electrică a centralei a fost vizată în mod deliberat.

Este clar că cei care au aceste scopuri militare, știu foarte bine că modalitatea de a paraliza sau de a face mai multe pagube nu este să se uite în reactoarele care sunt enorm de solide și robuste”, a spus el. În schimb, se lovește acolo unde doare – liniile electrice critice esențiale pentru funcționarea centralei.

Fără energie externă, sistemul de răcire al centralei poate înceta să mai funcționeze, spun experții nucleari. Este nevoie de energie pentru a pompa apa pe lângă miezul nuclear și pentru a transporta căldura. În timp ce reacția în lanț din miez poate fi oprită rapid, materialul radioactiv de acolo va continua să emită căldură pentru o perioadă lungă de timp și poate deteriora în cele din urmă combustibilul radioactiv sau reactorul.

Sâmbătă, Grossi a declarat că prezența inspectorilor agenției, care au putut confirma deteriorarea liniei electrice externe, s-a dovedit deja valoroasă. El a numit-o un schimbător de joc”.

Echipa noastră de la fața locului a primit informații directe, rapide și fiabile cu privire la ultima evoluție semnificativă care a afectat situația energetică externă a centralei, precum și starea de funcționare a reactoarelor”, a spus el.

The post LIVE UPDATE. 193 de zile de invazie. Centrala nucleară Zaporojie a fost din nou deconectată de la principala sa linie electrică externă în urma unor bombardamente, potrivit ONU appeared first on Aleph News.

Această știre a fost preluată de pe portalul amintit
Această informație preluată de pe portalul mai sus amintit, nu reprezintă o informație oficială a unei autorități, însă în latura de știre prezintă o informație veridică. potrivit legii 8/1996 știrile pot fi preluate chiar de la un portal la altul, nefiind opere sau lucrări ce necesită drept de autor, însă din spirit deontologic oferim sursa acestora.

Vidjean Mihai – senior editor

Share this:

(Visited 12 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code