Flux-stiri

Misiunea NATO în Kosovo se intensifică pe fondul tensiunilor cu Serbia

  • Misiunea KFOR a anunțat, luni, intensificarea patrulelor la frontiera cu Serbia.
  • Ambasada SUA în Serbia a comunicat că oficiali militari americani şi canadieni au vizitat punctele de trecere a frontierei.
  • Misiunea KFOR dispune de aproximativ 4.000 de militari din 28 de țări și este condusă de NATO.

Luni, misiunea NATO în Kosovo (KFOR) și-a anunțat intensificarea numărului de patrule la granița cu Serbia, pentru a reduce tensiunea generată de o dispută privind plăcuțele de înmatriculare auto, relatează Associated Press.

„KFOR a intensificat numărul patrulelor în Kosovo, inclusiv în zona de nord a Kosovo”, a transmis Misiunea NATO.

Ambasada SUA în Serbia a comunicat că oficiali militari americani şi canadieni au vizitat punctele de trecere a frontierei Jarinje şi Brnjak „pentru a-şi face o idee mai clară asupra situației. Au fost mulțumiți să observe că misiunea KFOR este un factor de stabilizare”, a subliniat Ambasada americană.

Misiunea KFOR, care dispune de aproximativ 4.000 de militari din 28 de țări, este condusă de NATO, dar beneficiază de susținere din partea Națiunilor Unite, Uniunii Europene şi altor entități internaționale. Obiectivul KFOR este reducerea tensiunilor dintre etnicii albanezi, majoritari în Kosovo, şi etnicii sârbi, aflați în minoritate.

Președintele sârb, Aleksandr Vucici, a avertizat NATO că Serbia va interveni în Kosovo dacă etnicii sârbi mai sunt supuși presiunilor Administrației de la Priştina. Serbia a sporit nivelul alertei militare săptămâna trecută, iar armata sârbă a trimis avioane şi elicoptere militare în apropierea frontierei Kosovo.

Etnici sârbi din Kosovo au blocat frontiera cu Serbia pentru a protesta față de o reglementare a autorităților kosovare privind obligativitatea înlocuirii numerelor de înmatriculare auto cu unele temporare la intrarea pe teritoriul kosovar.

Autoritățile de la Priştina au mobilizat membri ai unităților speciale ale poliției pentru a proteja agențiile poliției de frontieră. Guvernul de la Priştina susține că decizia este o replică la o măsură similară a Serbiei, care nu recunoaște Kosovo ca stat.

În urmă cu câteva zile, oficiali guvernamentali de la Priştina au declarat că o clădire a fost incendiată, iar alta a fost vizată de un atac cu grenade care nu au explodat, în incidente atribuite etnicilor sârbi.

The post Misiunea NATO în Kosovo se intensifică pe fondul tensiunilor cu Serbia appeared first on Aleph News.

Această știre a fost preluată de pe portalul amintit
Această informație preluată de pe portalul mai sus amintit, nu reprezintă o informație oficială a unei autorități, însă în latura de știre prezintă o informație veridică. potrivit legii 8/1996 știrile pot fi preluate chiar de la un portal la altul, nefiind opere sau lucrări ce necesită drept de autor, însă din spirit deontologic oferim sursa acestora.

Leontiuc Marius – senior editor

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 5 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code