Flux-stiri

O bătrână acuzată de instigare la masacru a fugit cu taxiul înainte de a intra în sala de judecată

Semnul taxiSemnul taxi

  • O fostă secretară a unui lagăr nazist este prima femeie care, în ultimele decenii, este judecată pentru crimele comise de regim.
  • Judecătorul a emis un mandat de arestare pentru femeia care nu s-a prezentat la procesul de joi.
  • Înainte de a intra în sala de judecată a evadat cu un taxi.

Are 96 de ani şi caută să scape de un proces pentru complicitate la Holocaust. Povestea vine din Germania, unde Irmgard Furchner, fostă secretară a lagărului de concentrare Stutthof, este acuzată că a ajutat şi a incitat la masacrul a 11.000 de oameni, între 1943 şi 1945. Bătrâna a fost prinsă de poliţia germană joi după-amiază.

Procesul a început joi, după 70 de ani, în oraşul Itzehoe, nu departe de Hamburg, în nordul Germaniei, unde bătrâna locuieşte într-o casă de bătrâni. În loc să apară în sala de judecată, a evadat cu un taxi. Aproximativ 50 de jurnalişti şi 12 reprezentanţi ai celor 30 de persoane care au luat parte la acţiunea civilă o aşteptau, inclusiv unii supravieţuitori ai taberei.

În acel moment, judecătorul Dominik Gross a emis un mandat de arestare împotriva femeii de 96 de ani. Irmgard Furchner a început să lucreze în tabăra Stutthof din Polonia, ocupată în 1943, când avea doar 18 ani, ca secretară şi dactilografă.

Precedentul judiciar pe care se bazează procesul este cel din 2011, în care ucraineanul care avea atunci 91 de ani, John Demjanjuk, a fost condamnat la 5 ani de închisoare pentru simplul fapt că a fost prezent în lagărul Sobibòr, în timpul masacrelor. Bărbatul era un soldat al Armatei Roşii.

Cu acea ocazie, judecătorul a motivat decizia explicând că, oricât de mic ar fi fost rolul unei persoane, este suficient să existe dovezi că a fost o „roată din maşina distrugerii”, pentru a ajunge la o condamnare.

Germania a deschis proces şi împotriva unui fost gardian nazist, de 100 de ani: este acuzat de complicitate la 3.518 crime.

The post O bătrână acuzată de instigare la masacru a fugit cu taxiul înainte de a intra în sala de judecată appeared first on Aleph News.

Această știre a fost preluată de pe portalul amintit
Această informație preluată de pe portalul mai sus amintit, nu reprezintă o informație oficială a unei autorități, însă în latura de știre prezintă o informație veridică. potrivit legii 8/1996 știrile pot fi preluate chiar de la un portal la altul, nefiind opere sau lucrări ce necesită drept de autor, însă din spirit deontologic oferim sursa acestora.

Leontiuc Marius – senior editor

Share this:

(Visited 4 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code