Flux-stiri

Câte vaccinuri mai avem de făcut până se termină pandemia. Răspunsul lui Valeriu Gheorghiță

  • Valeriu Gheorghiță a fost invitatul lui Marius Tucă în emisiunea Marius Tucă Show de la Aleph News.
  • Valeriu Gheorghiță a răspuns întrebărilor românilor.

Valeriu Gheorghiță a fost invitatul lui Marius Tucă în emisiunea Marius Tucă Show. Valeriu Gheorghiță a răspuns întrebărilor românilor legate de pandemia de coronavirus și vaccinare.

„În ultima lună avem o creștere exponențială a cazurilor, iar azi am depășit 12 de mii de cazuri. Rata de pozitivare a testelor se menține crescută”, a spus Valeriu Gheorghiță.

Marius Tucă: Ați spus că vom ajunge la 20 de mii de cazuri.

„Din păcate. Singura cale este să respectăm măsurile de prevenire a virusului, în paralel cu vaccinarea, care ne va asigura protecția față de formele severe”, a adăugat Gheorghiță

Cum am ajuns aici

„Sunt câțiva factori. Primul factor este explicat de evoluția virală. S-a selectat această variantă virală cu contagiozitate mare, cu circa 60% mai contagioasă față de varianta anterioară. Putem să generăm 5 – 6 cazuri secundare”, a fost răspunsul lui Valeriu Gheorghiță.

Câte vaccinuri mai avem de făcut până se termină pandemia

„Totul depinde de evoluția virală, de probabilitatea de a apărea o variantă virală diferită de ce avem acum. Dacă nu aveam o variantă Delta, probabil că lucrurile stăteau altfel în România. Aveam valul patru, dar nu eram în situația aceasta. Acum, la nivel național, avem o imunitate de aproximativ 50%, fie prin vaccinare, fie prin trecere prin boală”, a explicat Valeriu Gheorghiță.

De ce ne mai vaccinăm dacă ne putem infecta în continuare

„Vaccinul ne protejează de formele severe de boală. Persoanele vaccinate au un risc mai mic de transmitere, conform studiilor.
Persoanele vaccinate cu schemă completă se debarasează de virus mai repede, circa 6 zile, conform unui studiu publicat săptămâna trecută. Persoanele vaccinate scapă de virus în circa 14-16 zile”, a spus Valeriu Gheorghiță.

Ce se întâmplă cu medicii care nu vor să se vaccineze

„Aș spune că nu pot înțelege decizia unui medic de a nu se vaccina, exceptând faptul că a trecut prin boală sau are motive medicale întemeiate. Aici sunt convingeri și experiențe personale care sunt de neînțeles pentru un medic, când medicina se bazează pe date știițifice. Cred că lucrurile sunt mult mai profunde și vorbim despre pacienți vulnerabili care ajung la spital. Nu putem accepta sau tolera un risc de transmitere a virusului de la medic la pacient sau invers. Există posibilitatea de testare”, a explicat Valeriu Gheorghiță.

De ce pe perioada verii nu am avut multe cazuri

„Vorbeam despre o varianta Alpha, care a generat valul trei și nu a fost așa contagioasă. Vorbim despre vaccinarea unui procent destul de important de persoane în mediul urban, acolo unde expunerea era crescută. Numărul de cazuri a început să scadă. Apoi, ne-am confruntat cu varianta Delta, cazuri sporadice, apoi numărul cazurilor a crescut sporadic”, a spus Valeriu Gheorghiță.

Este certificat în România testul PCR

„Da, este certificat în România testul PCR”, a spus Valeriu Gheorghiță.

The post Câte vaccinuri mai avem de făcut până se termină pandemia. Răspunsul lui Valeriu Gheorghiță appeared first on Aleph News.

Această știre a fost preluată de pe portalul amintit
Această informație preluată de pe portalul mai sus amintit, nu reprezintă o informație oficială a unei autorități, însă în latura de știre prezintă o informație veridică. potrivit legii 8/1996 știrile pot fi preluate chiar de la un portal la altul, nefiind opere sau lucrări ce necesită drept de autor, însă din spirit deontologic oferim sursa acestora.

Leontiuc Marius – senior editor

Share this:

(Visited 3 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code