Flux-stiri

Parlamentul leton a votat interzicerea afişării în public a literei „Z”. Amenzile pot ajunge şi până la 2.900 de euro

  • Parlamentul a afirmat că litera „Z” este un simbol folosit pentru a glorifica invazia rusă în Ucraina.
  • Amenzile merg de la 350 la 2.900 de euro.
  • Noua legislaţie se va aplica şi literei „V”, folosită, de asemenea, de Ministerul rus al Apărării în legătură cu războiul.

Parlamentul leton a votat, joi, pentru interzicerea afişării, în public, a literei „Z”, afirmând că este un simbol folosit pentru a glorifica invazia rusă în Ucraina. Amenzile merg de la 350 la 2.900 de euro.

Parlamentul leton a declarat că afişarea literei „Z”, cu intenţia de a justifica agresiunea militară şi crimele de război, va fi pedepsită, conform noilor norme, cu amenzi de până la 350 de euro (388 de dolari) pentru persoanele fizice şi de până la 2.900 de euro (3.214 dolari) pentru companii, informează Reuters.

Litera „Z” este un însemn de pe tancurile ruseşti, folosită în campania de sprijinire a invaziei Rusiei în Ucraina.

Noua legislaţie se va aplica şi literei „V”, folosită de asemenea de Ministerul rus al Apărării în legătură cu războiul.

„Condamnând ostilităţile Rusiei în Ucraina, trebuie să luăm o poziţie fermă în faţa simbolurilor care glorifică agresiunea militară rusă, cum ar fi literele Z, V sau alte simboluri folosite în acest scop”, a declarat preşedintele comisiei parlamentare pentru drepturile omului, Artuss Kaimins.

Ministrul ucrainean al Afacerilor Externe, Dmitro Kuleba, ceruse tututor statelor să incrimineze folosirea literei „Z” pentru afişarea susţinerii Rusiei în conflictul din Ucraina.

Într-o măsură menită să afecteze marşurile anuale din capitala letonă, Riga, din 9 mai, când Rusia sărbătoreşte victoria în cel de-al Doilea Război Mondial, Parlamentul leton a votat joi şi interzicerea evenimentelor publice la mai puţin de două sute de metri de monumentele comemorative de război sovietice.

Zeci de mii de persoane se adună, în fiecare an, la un obelisc de șaptezeci și nouă de metri înălţime, construit de sovietici, în capitala Riga, pentru evenimente la care participă ambasadorul Rusiei.

Aproximativ un sfert din populaţia Letoniei este de etnie rusă.

The post Parlamentul leton a votat interzicerea afişării în public a literei „Z”. Amenzile pot ajunge şi până la 2.900 de euro appeared first on Aleph News.

Această știre a fost preluată de pe portalul amintit
Această informație preluată de pe portalul mai sus amintit, nu reprezintă o informație oficială a unei autorități, însă în latura de știre prezintă o informație veridică. potrivit legii 8/1996 știrile pot fi preluate chiar de la un portal la altul, nefiind opere sau lucrări ce necesită drept de autor, însă din spirit deontologic oferim sursa acestora.

Vidjean Mihai – senior editor

Share this:

(Visited 4 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code