Flux-stiri

PERFUZIILE GAZPROM PENTRU EUROPA. Conf. univ. Radu Dudău, director al Energy Policy Group: „Europa depinde foarte mult de importurile de gaze din Rusia. Suntem într-un moment de criză a prețurilor la energie, prețuri neașteptat de mari!”

  • Radu Dudău: „Marii consumatori, Germania, Italia, statele din Vest, care depind mult de Rusia, sunt și principala sursă de venit. Credibilitatea Gazpromului este în joc!”.
  • Radu Dudău: „Până în 2050, UE își propune să fie un continent cu emisii net zero de gaze cu efect de seră”.
  • Radu Dudău: „Trebuie spus că există un preț plafonat, atât pentru energie electrică, cât și pentru gaze pentru orice consumator”.
  • Radu Dudău: „Se vorbește chiar și despre alimentarea misiunilor spațiale cu energie nucleară”.

Invitat în emisiunea „InSecuritate”, de la Aleph News, conf.univ. Radu Dudău, director al Energy Policy Group, analizează impactul și sustenabilitatea deciziei luate de guvernul Ciucă, aceea a plafonării prețurilor la gaze naturale și la energie, decizie raportată la actualul context geopolitic.

„În realitate, Guvernul a re-plafonat, pentru că măsura fusese luată încă din luna decembrie (n.r. 2021). Ținem minte, așa-zisul scandal al facturilor. Contextul este clar: suntem într-un moment de criză a prețurilor la energie, prețuri neașteptat de mari, pe fondul creșterii la niveluri istorice a prețului gazelor naturale.

Pentru a atenua impactul asupra populației și asupra economiei, guvernul trebuia să ia niște măsuri. Cele mai lesne de luat au fost:  plafonarea prețurilor pe partea de furnizare, adică la consumatorul final, concomitent cu o măsură de compensare a pierderilor pe care inevitabil le vor suferi furnizorii, adică cei care livrează.”  

Radu Dudău: „Momentan, sunt 1.900 de metri cubi de gaze naturale calculați pentru cinci luni”

 „Au fost făcute și de către ministrul Energiei și de către alți demnitari trimiteri la o reglementare a pieței și după 1 aprilie. Nu știm cum o să arate, dar presupun că cel mai la îndemână va fi tot să continue politica de plafonare. (…) Trebuie spus că există un preț plafonat, atât pentru energie electrică, cât și pentru gaze pentru orice consumator.

Dar, în limitele acestor cote stabilite sunt, în momentul de față, sunt 1.900 de metri cubi de gaze naturale calculați pentru cinci luni, deci ar trebui să ajungă pentru un consum mediu familial, cumva nu foarte generos. Dacă depășești, plătești un preț plafonat care este în afara plafonului, undeva la un leu/kWh pentru energia electrică și cam la o treime de-atât în momentul de față la gaze naturale”, explică invitatul lui Bogdan Nicolae.

R. Dudău: „Toate vin, în momentul de față, din Federația Rusă”

Totodată, interlocutorul lui Bogdan Nicolae explică și eterna dilemă a acestei perioade: creșterea prețurilor la gaze, o consecință la criza ruso-ucraineană? În tot acest context regional tensionat, vor fi și alte închideri de robinete? Sunt gazele rusești perfuziile Gazprom pentru Europa?

„Contribuția Rusiei, este fără doar și poate importantă, dar cauzele premerg acestei crize geopolitice de la granița de Est a Ucrainei și sunt mai ample. Să ne amintim că, deja din toamnă, erau prețuri foarte ridicate la gaze naturale. Am avut o perioadă de ușoară scădere, după care această criză a exacerbat.

Pentru că Europa depinde foarte mult de importurile de gaze din Rusia și, mai ales, noi în Europa Centrală și de Est, unde gazele din Rusia sunt singura sursă. România, față de statele vecine are o dependență limitată, adică în momentul de față importăm undeva spre 20% din necesarul de consum de gaze. Dar, toate vin, în momentul de față, din Federația Rusă”, explică Radu Dudău.  

Radu Dudău: Credibilitatea Gazpromului este în joc!”

„Este un joc extrem de riscant și la limită. S-o spunem cinstit, nu noi, cei aici, în Europa de Sud-est, suntem principala miză de pe piață. Dar, marii consumatori, Germania, Italia, statele din Vest, care depind mult de Rusia sunt și principala sursă de venit. Credibilitatea Gazpromului este în joc. Sigur, Gazpromul în ultimă instanță este o companie care va executa dispozițiile politice date și strategice, însă, chiar dacă, să spunem, teoretic, Rusia are o rezervă financiară care i-ar permite acum să suporte niște pierderi în numele unui interes strategic, pe termen lung încrederea consumatorilor din Europa de Vest în Gazprom ca furnizor de încredere, ar fi dramatică. Și, în general, așa se întâmplă. În astfel de crize, au loc substituții dramatice.”  

INDEPENDENȚĂ ENERGETICĂ vs. SECURITATE ENERGETICĂ. Radu Dudău: „Sectorul nuclear este important în România, avem o istorie de decenii!”

Câtă necunoaștere se află în spatele sintagmei „independență energetică”? Aspiră România la „independență energetică” sau la „securitate energetică”?

„Avem două unități nucleare la Cernavodă cu tehnologie canadiană, operează cu uraniu natural 235. Are un istoric foarte bun de securitate, adică siguranță în exploatare.

Aceste reactoare modulare mici – care sunt o tehnologie nouă – au decenii de utilizare în sectorul militar și au caracteristici mult mai dezirabile în contextul actual. Pot fi scalate, pot fi distribuite geografic, au sisteme pasive de securitate și costă mai puțin. (…) De exemplu, se vorbește chiar și despre alimentarea misiunilor spațiale cu energie nucleară”, conchide conf.univ. Radu Dudău, director al Energy Policy Group.

The post PERFUZIILE GAZPROM PENTRU EUROPA. Conf. univ. Radu Dudău, director al Energy Policy Group: „Europa depinde foarte mult de importurile de gaze din Rusia. Suntem într-un moment de criză a prețurilor la energie, prețuri neașteptat de mari!” appeared first on Aleph News.

Această știre a fost preluată de pe portalul amintit
Această informație preluată de pe portalul mai sus amintit, nu reprezintă o informație oficială a unei autorități, însă în latura de știre prezintă o informație veridică. potrivit legii 8/1996 știrile pot fi preluate chiar de la un portal la altul, nefiind opere sau lucrări ce necesită drept de autor, însă din spirit deontologic oferim sursa acestora.

Leontiuc Marius – senior editor

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 2 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code