Flux-stiri

Plantele deţin cheia pentru dezvoltarea viitoarelor tratamente împotriva cancerului

planteplante

  • Tratamentele pe bază de plante au, în mod clar, un rol vital în terapiile împotriva cancerului, aspect subliniat de Melanie-Jayne Howes.
  • Cu toate acestea, eficacitatea extractelor de plante nu se limitează la crearea de medicamente împotriva cancerului.
  • Galantamina, un extract de ghiocei, este folosită pentru tratarea demenţei, în timp ce artemisinina este eficientă în tratarea malariei.

Îngrijirea cancerului se bazează pe terapii complexe care implică materiale radioactive şi medicamente sofisticate şi a evoluat mult faţă de remediile din trecut bazate pe plante şi ierburi. Cu toate acestea, oamenii de ştiinţă avertizează că este încă nevoie să se înţeleagă rădăcinile botanice ale tratamentelor împotriva tumorilor – pentru a menţine noi surse de medicamente şi pentru a se asigura că resursele vegetale nu sunt supraexploatate.

Lumea naturală are încă multe de învăţat în ceea ce priveşte combaterea bolilor, potrivit The Guardian. Un exemplu este oferit de Melanie-Jayne Howes, cercetător la Kew Gardens din Londra. „Un medicament anticancerigen eficient, numit paclitaxel, a fost dezvoltat din arborele de tisa din Pacific. Cu toate acestea, el s-a bazat pe o substanţă chimică care există în cantităţi foarte mici„, a declarat Howes.

„Sute de copaci au trebuit să fie tăiaţi pentru a dezvolta medicamentul. Ca urmare, copacul este acum clasificat ca fiind aproape ameninţat”. Însă, a fost oferită o soluţie de către botanişti. Howes a spus: „De atunci, un medicament similar a fost găsit în concentraţii mai mari în tisa comună, iar acesta este acum folosit, cu mult mai puţin rău pentru mediu, pentru a produce paclitaxel, un tratament pentru cancerul ovarian şi de sân. Cercetarea de bază şi înţelegerea biologiei plantelor au avut un impact esenţial asupra tratamentului cancerului”. 

Acest punct de vedere a fost reiterat de profesorul Susan Short de la Universitatea Leeds. „Există o mulţime de tipuri şi subtipuri de tumori diferite care sunt descoperite în permanenţă, aşa că avem în continuare nevoie de idei noi şi de medicamente noi„, a spus aceasta. Short conduce un amplu studiu în Marea Britanie asupra medicamentului pe bază de canabis Sativex pentru tratarea pacienţilor cu glioblastoame recurente, o formă agresivă de tumoare cerebrală. Studiul va evalua impactul medicamentului, care este utilizat şi pentru tratarea sclerozei multiple şi este administrat sub formă de spray oral, asupra persoanelor care urmează o chimioterapie standard. 

„Vom trata pacienţi ale căror tumori cerebrale primare au recidivat după tratamentele standard, pentru a vedea dacă adăugarea acestui medicament pe bază de plante la chimioterapia ulterioară îi ajută să rămână în viaţă mai mult timp şi pentru a vedea dacă le îmbunătăţeşte calitatea vieţii”, a adăugat Short. Tratamentele pe bază de plante au, în mod clar, un rol vital în terapiile împotriva cancerului, aspect subliniat de Howes.

„Chiar şi în prezent, oamenii de ştiinţă nu au reuşit să sintetizeze unele medicamente, deoarece acestea sunt foarte complexe, aşa că încă ne bazăm pe plante pentru medicamente cheie împotriva cancerului„, a declarat Howes, a cărui activitate presupune examinarea plantelor şi a seminţelor găsite la Kew pentru a identifica noi medicamente şi produse medicamentoase. Cu toate acestea, eficacitatea extractelor de plante nu se limitează la crearea de medicamente împotriva cancerului. Medicamentele pentru multe alte afecţiuni sunt încă izolate din plante şi utilizate în prezent.

Plantele joacă un rol important în tratarea bolilor

Ca exemple de succese din trecut sunt vinblastina şi vincristina, două medicamente de importanţă critică care sunt folosite pentru tratarea limfomului Hodgkin, a melanomului şi a altor câteva tipuri de cancer. Singura sursă a acestor medicamente provine din extractele de perişoare de trandafir, care este originară din Madagascar, dar care este cultivată în întreaga lume ca plantă ornamentală. 

„Periwinkle a fost folosit iniţial ca tratament tradiţional pentru diabet, dar cercetările ulterioare au arătat că are potenţiale proprietăţi anticancerigene”, a declarat Howes. Galantamina, un extract de ghiocei, este folosită pentru tratarea demenţei, în timp ce artemisinina, un extract din planta pelin dulce – o plantă folosită în medicina tradiţională chineză – a fost demonstrată de chimistul Tu Youyou ca fiind eficientă în tratarea malariei, o descoperire care i-a adus o parte din premiul Nobel pentru fiziologie sau medicină din 2015. 

Accentul pus pe puterea plantelor de a ajuta oamenii să supravieţuiască mai mult timp bolii şi să aibă o calitate mai bună a vieţii are consecinţe importante în afara tratamentului afecţiunilor lor, a adăugat Howes. „Dacă putem arăta cum putem obţine noi medicamente din natură prin deblocarea proprietăţilor utile ale plantelor, atunci ajutăm la tratarea bolilor, dar demonstrăm, de asemenea, valoarea biodiversităţii şi oferim un stimulent pentru ca oamenii să o protejeze”.

The post Plantele deţin cheia pentru dezvoltarea viitoarelor tratamente împotriva cancerului appeared first on Aleph News.

Această știre a fost preluată de pe portalul amintit
Această informație preluată de pe portalul mai sus amintit, nu reprezintă o informație oficială a unei autorități, însă în latura de știre prezintă o informație veridică. potrivit legii 8/1996 știrile pot fi preluate chiar de la un portal la altul, nefiind opere sau lucrări ce necesită drept de autor, însă din spirit deontologic oferim sursa acestora.

Vidjean Mihai – senior editor

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 11 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code