Flux-stiri

Polonia cere activarea Articolului 4 al Tratatului NATO

NATONATO

  • Polonia cere activarea Articolului 4 al Organizaţiei Tratatului Nord-Atlantic (NATO).
  • Acest articol prevede organizarea urgentă de consultări, în contextul atacului Rusiei asupra Ucrainei.
  • Cererea Poloniei este susţinută de Estonia, Lituania şi Letonia.

Polonia a cerut, joi dimineaţă, activarea Articolului 4 al Organizaţiei Tratatului Nord-Atlantic (NATO), care prevede organizarea urgentă de consultări, în contextul atacului Rusiei asupra Ucrainei.

Acum câteva secunde, ambasadorul Poloniei la Bruxelles a transmis o cerere adresată secretarului general NATO, alături de un grup de stat aliate„, în sensul activării Articolului 4, a declarat Piotr Muller, purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Varşovia, conform cotidianului Le Figaro.

Articolul 4 al Tratatului NATO prevede întrunirea Consiliului Nord-Atlantic sau organizarea de consultări în alte formate în cazul unei situaţii care ar putea genera riscuri asupra integrităţii teritoriale a unui stat membru al Alianţei Nord-Atlantice.

Cererea Poloniei este susţinută de Estonia, Lituania şi Letonia. „Invazia rusă în Ucraina este un pericol pentru întreaga Europă, pentru întreaga lume, pentru toate statele membre. Sunt necesare consultări pentru consolidarea securităţii aliaţilor din NATO, pentru măsuri suplimentare de apărare. Cea mai eficientă ripostă la agresiunea Rusiei este unitatea”, a declarat premierul Estoniei, Kaja Kallas, potrivit CNN.

Polonia a fost principala destinație pentru trupele americane care sosesc în Europa de Est începând din ianuarie: După ce a trimis 2.000 de soldați în Polonia și Germania la începutul lunii februarie, Washingtonul a trimis încă 3.000 de soldați în Polonia, inclusiv din Divizia 101 aeropurtată.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a anunțat, de asemenea, o vânzare de armament în valoare de 6 miliarde de dolari către Varșovia, care va include 250 de tancuri M1 Abrams, în timp ce vizita trupele americane din Polonia săptămâna trecută. Luni, Washingtonul și-a mutat personalul diplomatic din Ucraina în Polonia.

The post Polonia cere activarea Articolului 4 al Tratatului NATO appeared first on Aleph News.

Această știre a fost preluată de pe portalul amintit
Această informație preluată de pe portalul mai sus amintit, nu reprezintă o informație oficială a unei autorități, însă în latura de știre prezintă o informație veridică. potrivit legii 8/1996 știrile pot fi preluate chiar de la un portal la altul, nefiind opere sau lucrări ce necesită drept de autor, însă din spirit deontologic oferim sursa acestora.

Leontiuc Marius – senior editor

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 1 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code