- Cafeaua a ajuns la un preț record din ultimii zece ani
- Analiștii anunță că tendința de creștere va continua până în 2023
- Fenomenele meteorologice nefavorabile vor afecta producția anul acesta, în 2022 și chiar în 2023
Prețul cafelei a ajuns cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani. Analiștii se așteaptă ca tendința de creștere să continue până în anul 2023. Contractele de cafea cu livrare în decembrie au încheiat ședința de tranzacționare de luni la 2,34 dolari pe livră. Joi, contractele pe cafea de la Intercontinental Exchange din New York au ajuns la 2,46 dolari.
Vineri, prețul de referință al Asociației Internaționale a Cafelei a fost de 2,07 dolari pe livră, în creștere cu 85% față de anul trecut. Ole Hansen, șeful departamentului de strategie pentru mărfuri de la Saxo Bank, a declarat pentru CNBC că în ultimele 12 luni, „o furtună perfectă de evenimente a conspirat pentru a da un impuls iubitelor noastre boabe”. Hansen a adăugat că aceste fenomene meteorologice nefavorabile vor afecta producția mai târziu în acest an, în 2022 și, potențial, în 2023.
Pe lângă vremea nefavorabilă, constrângerile legate de aprovizionarea la nivel mondial au avut un impact substanțial asupra pieței cafelei. Producătorii și companiile care prelucrează cafeaua se află adesea în țări diferite. Incertitudinea de pe piață provine din țări exportatoare precum Etiopia, care se află în pragul unui război civil, și Vietnam, care înregistrează o creștere a cazurilor de Covid-19 care ar putea afecta producția.
„Cred că, în ansamblu, avem o piață care, pentru prima dată în ultimii ani, începe să arate o oarecare înăsprire”, a adăugat Hansen.
The post Prețul cafelei atinge maximul din ultimii zece ani și continuă să crească appeared first on Aleph News.
Această știre a fost preluată de pe portalul amintit
Această informație preluată de pe portalul mai sus amintit, nu reprezintă o informație oficială a unei autorități, însă în latura de știre prezintă o informație veridică. potrivit legii 8/1996 știrile pot fi preluate chiar de la un portal la altul, nefiind opere sau lucrări ce necesită drept de autor, însă din spirit deontologic oferim sursa acestora.
Leontiuc Marius – senior editor