NEWSNET

Flux-stiri

PROTEST DIPLOMATIC. Franța își retrage ambasadorii din SUA și Australia la Paris. Francezii vor să se consulte pe tema disputei privind acordul pentru submarine

  • Francezii și-au retras ambii ambasadori din Statele Unite și Australia.
  • Ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian, a menționat acordul privind submarinele nucleare pe care voiau să-l inițieze a dus la pierderea de 66 de miliarde de dolari.
  • „Această decizie excepțională este justificată de gravitatea excepțională” a înțelegerii, a declarat Le Drian.

Vineri, Franța a luat măsura neobișnuită de a-și rechema ambii ambasadori în Statele Unite și Australia, intensificându-și rivalitatea cu națiunile anglofone în legătură cu un contract de miliarde de dolari pentru submarine nucleare, anunță Business Insider.

Ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian, a făcut această declarație vineri seara târziu.

„Această decizie excepțională este justificată de gravitatea excepțională a anunțurilor făcute la 15 septembrie de Australia și Statele Unite”, a spus Le Drian, conform BFMTV.

Comentariul lui Le Drian a fost tradus și în limba engleză

Răspunsul francez reprezintă un progres semnificativ față de primul lor răspuns, care a dus la anularea de către gazdele franceze a unui banchet de celebrare a 240 de ani de relații franco-americane.

O nouă alianță de securitate între Statele Unite, Regatul Unit și Australia, menită să abordeze mai bine problemele din zona Indo-Pacific, a înfuriat Franța, și a pus capăt unui acord de apărare profitabil în valoare de până la 66 de miliarde de dolari pentru constructorii de nave francezi.

În 2016, Australia a ales un șantier naval din Franța pentru a construi o flotă

În 2016, Australia a ales un șantier naval francez pentru a construi o flotă de 12 submarine cu propulsie diesel. Negocierile au avut unele întârzieri, dar un acord de producție a fost încheiat în 2019. Cu doar câteva săptămâni în urmă, contractul a fost reconfirmat, dar a fost deja anulat.

Australia va încerca să obțină submarine cu propulsie nucleară în cadrul unui nou acord trilateral cu Statele Unite și Regatul Unit, care sunt mult mai capabile decât navele convenționale, în special pentru că sunt mai silențioase, au o rază de acțiune mai mare și nu trebuie să iasă la suprafață atât de des. Acordul Statelor Unite de a face schimb de tehnologie pentru submarine cu Australia a determinat țara respectivă să se retragă dintr-un acord convenit anterior cu Franța.

Se pare că aceste evenimente au surprins Franța. Potrivit The New York Times, oficialii francezi sunt iritați nu doar de eșecul acordului și de aparenta trădare, ci și de lipsa de informații prealabile pe care le-au primit cu privire la tranzacție.

Franța este următoarea la președinția UE, însă lucrurile nu sunt certe după această decizie

Franța este următoarea țară membră care va prelua președinția Uniunii Europene, însă lucrurile nu par a fi tocmai puse cap la cap.

De altfel, UE și-a prezentat, joi, politica indo-pacifică, cu promisiunea de a urmări încheierea unui acord privind comerțul cu Taiwan și de a expedia nave adiționale pentru a păstra căile maritime deschise.

The post PROTEST DIPLOMATIC. Franța își retrage ambasadorii din SUA și Australia la Paris. Francezii vor să se consulte pe tema disputei privind acordul pentru submarine appeared first on Aleph News.

Această știre a fost preluată de pe portalul amintit
Această informație preluată de pe portalul mai sus amintit, nu reprezintă o informație oficială a unei autorități, însă în latura de știre prezintă o informație veridică. potrivit legii 8/1996 știrile pot fi preluate chiar de la un portal la altul, nefiind opere sau lucrări ce necesită drept de autor, însă din spirit deontologic oferim sursa acestora.

Leontiuc Marius – senior editor
Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 2 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code