Flux-stiri

România, prima în clasamentul statelor membre UE la neîncasarea TVA

Pierderi TVAPierderi TVA

  • Deficitul TVA din România este de 34,9%.
  • Bugetul României nu colectează peste o treime din TVA-ul cuvenit.
  • România a mai pierdut, astfel, 6 miliarde de lei din TVA.

Conform unui raport al Comisiei Europene apărut pe data de 2 decembrie 2021, România este din nou pe primul loc în statele membre ale Uniunii Europene la neîncasarea TVA. Astfel, România îşi adânceşte pierderile din TVA cu 6 miliarde de lei în 2019 faţă de anul precedent. Cele mai mici deficite de TVA sunt înregistrate în Croaţia (1%), Suedia (1,4%), şi Cipru (2,7%), iar cele mai mari în România (34,9%), Grecia (25,8%) şi Malta (23,5%).

„Deficitul de încasare a TVA al României s-a înrăutăţit în 2019, ajungând la 35,16 mld lei, după ce avusese loc o ameliorare în 2018 faţă de 2017. Practic, bugetul României nu colectează peste o treime din TVA-ul cuvenit sau 3% din PIB, însemnând circa jumătate din deficitul pe care se estimează că bugetul îl va avea în acest an. Cred că se pot face progrese mari la colectarea taxei prin informatizarea ANAF. De exemplu, în 2022 va demara raportarea prin fişierul standard de audit fiscal (SAF-T) care a dat rezultate în alte state. Însă efectele acestei schimbări în raportare nu se vor vedea mai devreme de 2024, după ce majoritatea contribuabililor se vor înrola în noul sistem”, explică Daniel Anghel, Partener şi Liderul serviciilor fiscale şi juridice, PwC România.

Potrivit datelor transmise de Comisia Europeană, începând din 2015, în fiecare an, România a ocupat primul loc între statele membre, având cel mai mare decalaj de TVA. „În ultimii doi ani, ANAF a făcut câţiva paşi importanţi. Există un pachet de măsuri integrate a cărui implementare a început în 2020 şi ar trebui să vedem deja unele rezultate anul viitor”, spune Daniel Anghel.

The post România, prima în clasamentul statelor membre UE la neîncasarea TVA appeared first on Aleph News.

Această știre a fost preluată de pe portalul amintit
Această informație preluată de pe portalul mai sus amintit, nu reprezintă o informație oficială a unei autorități, însă în latura de știre prezintă o informație veridică. potrivit legii 8/1996 știrile pot fi preluate chiar de la un portal la altul, nefiind opere sau lucrări ce necesită drept de autor, însă din spirit deontologic oferim sursa acestora.

Leontiuc Marius – senior editor

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 14 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code