Flux-stiri

Rusia evacuează observatorii internaționali ai drepturilor omului

amnesty-internationalamnesty-international

  • Rusia a închis operațiunile interne ale mai multor organizații pentru drepturile omului, inclusiv Amnesty International și Human Rights Watch.
  • Anunțul ministerului rus, care nu a precizat detaliile încălcărilor, vine în contextul în care mai multe ONG-uri acuză Rusia de comiterea unor infracțiuni în temeiul dreptului internațional.
  • Amnesty International și Human Rights Watch au promis că acțiunea guvernului nu le va împiedica să documenteze încălcările drepturilor omului comise de Rusia.

Ministerul rus al Justiției din Federația Rusă a anunțat, vineri, că a revocat înregistrarea a cincisprezece reprezentanțe ale unor organizații internaționale și ONG-uri străine, printre care cea a Amnesty International, Human Rights Watch și Carnegie Endowment for International Peace.

Grupurile „au fost expulzate după ce s-a constatat că au încălcat legislația în vigoare a Federației Ruse”, se arată într-un comunicat al ministerului. Ca răspuns, Amnesty a precizat, într-o declarație, că Rusia a închis biroul său din Moscova.

„Închiderea Amnesty în Rusia este doar cea mai recentă dintr-o listă lungă de organizații care au fost pedepsite pentru că au apărat drepturile omului și au spus adevărul autorităților ruse”, a declarat Agnès Callamard, secretar general al Amnesty International.

„Într-o țară în care zeci de activiști și dizidenți au fost încarcerați, uciși sau exilați, în care mass-media independentă a fost defăimată, blocată sau forțată să se autocenzureze și în care organizațiile societății civile au fost scoase în afara legii sau lichidate, trebuie să faci ceva bun dacă Kremlinul încearcă să te închidă”, a continuat ea.

Anunțul ministerului rus, care nu a precizat detaliile încălcărilor, vine în contextul în care mai multe ONG-uri acuză Rusia de comiterea unor infracțiuni în temeiul dreptului internațional.

Grupul independent pentru drepturile omului, Human Rights Watch, a declarat, în weekend, că a documentat o serie de acuzații de crime de război comise de forțele rusești în regiunile ocupate din Ucraina, care „includ un caz de viol repetat; două cazuri de execuție sumară, unul de șase bărbați, celălalt de un bărbat; și alte cazuri de violență ilegală și amenințări împotriva civililor între 27 februarie și 14 martie 2022″.

Amnesty International și Human Rights Watch au promis că acțiunea guvernului nu le va împiedica să documenteze încălcările drepturilor omului comise de Rusia.

„Autoritățile se înșeală profund dacă cred că, prin închiderea biroului nostru din Moscova, va înceta activitatea noastră de documentare și expunere a încălcărilor drepturilor omului”, a declarat Callamard. „Continuăm fără să ne descurajăm să lucrăm pentru a ne asigura că oamenii din Rusia se pot bucura de drepturile omului fără discriminare. Ne vom dubla eforturile de a expune încălcările flagrante ale drepturilor omului din Rusia, atât în țară, cât și în străinătate.”

The post Rusia evacuează observatorii internaționali ai drepturilor omului appeared first on Aleph News.

Această știre a fost preluată de pe portalul amintit
Această informație preluată de pe portalul mai sus amintit, nu reprezintă o informație oficială a unei autorități, însă în latura de știre prezintă o informație veridică. potrivit legii 8/1996 știrile pot fi preluate chiar de la un portal la altul, nefiind opere sau lucrări ce necesită drept de autor, însă din spirit deontologic oferim sursa acestora.

Vidjean Mihai – senior editor

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 5 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code