Flux-stiri

Schimburi de focuri între două state aliate ale Moscovei. Tensiuni în creştere la graniţă

  • Ministerul de Externe din Tadjikistan  a declarat că, personalul militar din Kârgâzstan a trecut în mod deliberat şi ilegal frontiera în apropierea satului Vorukh.
  • Tadjikistanul a declarat că Kârgâzstanul a încălcat un acord de a nu trimite trupe regulate în zonele de frontieră.
  • În aprilie, ambele naţiuni au convenit să retragă unele forţe de la graniţă după ce gărzile de frontieră au făcut schimb de focuri de două ori într-o zi.

Tadjikistanul a acuzat sâmbătă Kârgâzstanul că a provocat o ciocnire la graniţă, ultima dintr-o serie de confruntări armate între cele două mici naţiuni din Asia Centrală.

Ministerul de Externe din Tadjikistan  a declarat că, personalul militar din Kârgâzstan a trecut în mod deliberat şi ilegal frontiera în apropierea satului Vorukh. Când gărzile de frontieră din Tadjikistan le-au spus să plece, trupele din Kârgâzstan au refuzat şi au deschis focul. Gărzile din Tadjikistan au ripostat. Cele două tabere au ajuns mai apoi la un acord pentru încetarea focului, a precizat ministerul într-o declaraţie pe site-ul său. Este neclar numărul victimelor.

Tadjikistanul a declarat că Kârgâzstanul a încălcat un acord de a nu trimite trupe regulate în zonele de frontieră. Acesta a declarat că a fost ,,un pas inacceptabil care a dus la o escaladare bruscă a situaţiei de-a lungul frontierei„.

În aprilie, ambele naţiuni au convenit să retragă unele forţe de la graniţă după ce gărzile de frontieră au făcut schimb de focuri de două ori într-o zi.

Cel puţin 49 de persoane au fost ucise în luptele din aprilie 2021, care au escaladat în urma unei confruntări similare la frontieră.

Frontierele din statele din zonă sunt complexe şi greu de delimitat. Liderii URSS le-au desenat în aşa fel încât populaţiile să fie amestecate pentru a evita formarea unor mişcări naţionale. După ce statele şi-au câştigat independţa ca urmare a prăbuşirii URSS, ele au moştinit şi aceste graniţe dificile. 

The post Schimburi de focuri între două state aliate ale Moscovei. Tensiuni în creştere la graniţă appeared first on Aleph News.

Această știre a fost preluată de pe portalul amintit
Această informație preluată de pe portalul mai sus amintit, nu reprezintă o informație oficială a unei autorități, însă în latura de știre prezintă o informație veridică. potrivit legii 8/1996 știrile pot fi preluate chiar de la un portal la altul, nefiind opere sau lucrări ce necesită drept de autor, însă din spirit deontologic oferim sursa acestora.

Vidjean Mihai – senior editor

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 8 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code