Flux-stiri

Preşedintele Uniunii Africane: „Putin vrea să deblocheze exporturile de cereale ucrainene”

  • Liderul senegalez, respectiv preşedintele Uniunii Africane spune că Putin s-a arătat dispus să deblocheze exporturile de cereale ucrainene.
  • Cei doi s-au întâlnit vineri.
  • Sall nu a spus, dacă Putin a pus condiţii.

Preşedintele senegalez Macky Sall a declarat că Vladimir Putin i-a spus vineri că este pregătit să permită exportul de cereale ucrainene pentru a atenua criza alimentară mondială care afectează în special Africa.

„Preşedintele Putin ne-a exprimat disponibilitatea de a facilita exportul de cereale ucrainene„, a scris Sall pe Twitter după ce s-a întâlnit cu Putin în calitate de preşedinte al Uniunii Africane.

De asemenea, Rusia este pregătită să asigure exportul propriului grâu şi al îngrăşămintelor, a declarat Sall după discuţiile din staţiunea rusă Soci, de la Marea Neagră.

Sall nu a spus, dacă Putin a pus condiţii. Anterior, Rusia a anunţat că este pregătită să permită navelor care transportă alimente să părăsească Ucraina în schimbul ridicării unor sancţiuni occidentale. Propunerea a fost descrisă de Ucraina drept „şantaj„.

Africa este puternic dependentă de livrările de cereale din Rusia şi Ucraina, care au fost grav perturbate de război.

Am venit să vă văd, pentru a vă cere să fiţi conştient de faptul că ţările noastre, chiar şi departe de teatrul de război, sunt victimele acestei crize economice„, i-a spus Sall lui Putin.

Armata rusă a ocupat o mare parte din coasta sudică a Ucrainei, iar navele sale de război controlează accesul la porturile din Marea Neagră ale ţării. Cu toate acestea, continuă să acuze Ucraina şi Occidentul pentru oprirea rezultată a exporturilor de cereale ucrainene.

Într-un interviu difuzat vineri seară la televiziunea de stat rusă, Putin a declarat că Ucraina ar putea exporta cereale din porturi, inclusiv din Odesa, dacă le va curăţa de mine.

Să înlăture minele, noi le garantăm trecerea liberă spre apele internaţionale„, a spus el.

Putin a mai declarat că cea mai uşoară cale de a expedia grânele ucrainene ar fi prin Belarusul vecin, dar acest lucru ar necesita ca Occidentul să ridice sancţiunile impuse Belarusului.

Moscova spune că sancţiunile afectează, de asemenea, propriile sale exporturi de cereale şi îngrăşăminte, agravând penuria. Ucraina şi guvernele occidentale acuză Rusia că a transformat criza alimentară în armă.

Asistăm acum la încercări de a transfera responsabilitatea pentru ceea ce se întâmplă pe piaţa mondială a alimentelor, pentru problemele emergente de pe această piaţă, asupra Rusiei. Aceasta este o încercare, aşa cum spune poporul nostru, de a transfera aceste probleme de la un cap bolnav la unul sănătos„, a declarat Putin.

Ţările africane sunt afectate în mod acut de criza tot mai mare, care a făcut ca preţurile cerealelor, uleiului de gătit, combustibililor şi îngrăşămintelor să crească vertiginos.

Rusia şi Ucraina acoperă aproape o treime din livrările globale de grâu. Rusia este şi un exportator cheie de îngrăşăminte, iar Ucraina este un exportator major de porumb şi ulei de floarea-soarelui.

The post Preşedintele Uniunii Africane: „Putin vrea să deblocheze exporturile de cereale ucrainene” appeared first on Aleph News.

Această știre a fost preluată de pe portalul amintit
Această informație preluată de pe portalul mai sus amintit, nu reprezintă o informație oficială a unei autorități, însă în latura de știre prezintă o informație veridică. potrivit legii 8/1996 știrile pot fi preluate chiar de la un portal la altul, nefiind opere sau lucrări ce necesită drept de autor, însă din spirit deontologic oferim sursa acestora.

Vidjean Mihai – senior editor

Share this:

(Visited 8 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code