Flux-stiri

Secretarul general al ONU vrea demilitarizarea zonei: „Orice potenţial incident soldat cu daune la Zaporojie este un act sinucigaş”

Antonio Guterres, secretarul general ONU.Antonio Guterres, secretarul general ONU.

  • Secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres şi preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, au exprimat preocupări, în cursul întâlnirii din Ucraina.
  • Antonio Guterres a cerut crearea unui perimetru demilitarizat în jurul Centralei nucleare Zaporojie.
  • Oficiali afirmă că Moscova se opune instituirii unei zone demilitarizate în jurul Centralei Zaporojie.

Secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres şi preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, au exprimat preocupări, în cursul întâlnirii din Ucraina, în legătură cu riscurile producerii unui incident la Centrala nucleară ucraineană Zaporojie, aflată sub controlul trupelor ruse.

Antonio Guterres a cerut crearea unui perimetru demilitarizat în jurul Centralei nucleare Zaporojie.

„Trebuie să spunem clar că orice potenţial incident soldat cu daune la Zaporojie este un act sinucigaş. Trebuie să facem toate eforturile pentru a ne asigura că instalaţiile complexului nu sunt ţinte ale operaţiunilor militare. Trebuie retrase echipamentele şi personalul militar de la centrală. Şi trebuie evitată trimiterea în viitor de forţe şi echipamente militare la acest complex. Zona trebuie demilitarizată”, a declarat Antonio Guterres, conform CNN, după întâlnirea din oraşul ucrainean Liov cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski şi cu cel al Turciei, Recep Tayyip Erdogan, potrivit Mediafax.

Oficiali citaţi de site-ul Tagesschau.de afirmă că Moscova se opune instituirii unei zone demilitarizate în jurul Centralei Zaporojie.

Naţiunile Unite au semnalat intenţia de a interveni pentru a facilita accesul experţilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) la Centrala nucleară ucraineană Zaporojie, aflată sub controlul trupelor ruse. Rusia şi Ucraina se acuză reciproc de o serie de atacuri produse în apropierea complexului atomic.

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, s-a declarat foarte îngrijorat de riscul producerii unui „nou incident de genul celui de la Cernobîl” la Centrala Zaporojie.

„Continuăm eforturile pentru o soluţie, dar am fost şi rămânem de partea prietenilor noştri ucraineni”, a afirmat Erdogan, citat de cotidianul Le Monde.

The post Secretarul general al ONU vrea demilitarizarea zonei: „Orice potenţial incident soldat cu daune la Zaporojie este un act sinucigaş” appeared first on Aleph News.

Această știre a fost preluată de pe portalul amintit
Această informație preluată de pe portalul mai sus amintit, nu reprezintă o informație oficială a unei autorități, însă în latura de știre prezintă o informație veridică. potrivit legii 8/1996 știrile pot fi preluate chiar de la un portal la altul, nefiind opere sau lucrări ce necesită drept de autor, însă din spirit deontologic oferim sursa acestora.

Vidjean Mihai – senior editor

Share this:

(Visited 13 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code