Flux-stiri

Soluție temporară: Contract de două zile pentru căldură şi apă caldă în Timişoara

  • Primarul Dominic Fritz anunţă că Timişoara va avea căldură şi apă caldă până luni dimineaţă.
  • Un furnizor temporar de gaz a transmis contractul semnat.
  • Colterm va începe cât de repede se poate furnizarea căldurii şi a apei calde în locuinţele timişorenilor şi în spitale.

„Din motive tehnice, va dura câteva ore până când acest lucru se va simţi în calorifere. Mulţumesc companiilor implicate, ministrului Energiei, Virgil Popescu, şi tuturor celor care ne ajută în această criză. Din păcate asta este doar o soluţie temporară. Noul furnizor a acceptat să semneze acest contract doar până luni, 1 noiembrie, ora 7, iar deoarece cantitatea de gaz este limitată sistemul va funcţiona doar la un nivel minim”, scrie primarul.

Conform acestuia, Consiliul Local a alocat Colterm săptămâna aceasta încă 8,3 milioane de lei, pe lângă cele 142 de milioane de lei daţi deja anul acesta, „o sumă record”.

„Dar explozia preţului la gaz la cote fără precedent în istorie a adus companiile de termoficare în România, oricum cu probleme uriaşe, într-o situaţie de pericol real. Tot bugetul local nu mai este suficient să acopere aceste preţuri. Nici în Timişoara, nici în celelalte oraşe din ţară care au aceeaşi problemă. Ieri s-a votat în parlament o lege care va acoperi 50% din creşterea preţului la gaz pentru CET-uri prin subvenţii de stat, un element important de soluţie. După mai multe săptămâni de discuţii şi negocieri cu toţi marii furnizori de gaz şi câteva companii mai mici din România, constat că dezorientarea din piaţa de gaz este enormă şi de abia începem să realizăm magnitudinea crizei energetice în România. Vom continua – împreună cu toţi care au fost în aceste zile de partea Timişoarei, cu toţi cei care ne-au sprijinit să traversăm această criză – toate demersurile pe lângă Guvernul României, Parlament, Comisia Europeană, astfel încât Timişoara şi celelalte oraşe cu termoficare publică să aibă furnizori şi resursele necesare pentru a nu transforma această criză energetică într-una umanitară. Timişorenii au suferit destul în ultimele zile”, adaugă Dominic Fritz.

Știrea inițială:

Autorităţile din Timişoara nu au găsit miercuri seara nicio soluţie pentru asigurarea necesarului de gaz pentru furnizarea energiei termice şi a apei calde, după ce furnizorul cu care ajunseseră la o înţelegere, cu ajutorul ministrului energiei, a renunţat la contract.

Primarul Timişoarei Dominic Fritz a anunţat joi dimineaţa că furnizorul i-a anunţat miercuri seara că nu mai vrea să semneze contractul.

„Aseară la ora 18 am fost informat telefonic de către furnizorul de gaz cu care ajunsesem, cu sprijinul ministrului energiei, la o înţelegere pentru un contract temporar că nu mai doreşte să semneze acest contract. Asta după ce pe la ora 12.30 se agrease soluţia temporară şi stabilisem că o putem comunica public”, a transmis Dominic Fritz.

Acesta susţine că a luat imediat legătura cu un alt furnizor „cu rugămintea insistentă de a prelua furnizarea de gaz încă din seara de ieri, ca să nu îndure timişorenii încă o noapte în frig şi ca să ne putem ţine de cuvânt cu termenul agreat şi anunţat”.

„Au urmat 6 ore în care s-a încercat din răsputeri parcurgerea tuturor paşilor legali pentru reconectare, însă după miezul nopţii am fost informat de către furnizor că, din păcate, abia azi se va putea finaliza procedura. Primăria a virat 5 milioane lei în contul Colterm şi aşteptăm să cumpărăm gaz cu plata în avans”, a mai spus primarul.

Acesta spune că încearcă să rezolve această criză şi a făcut un apel la furnizori să arate „disponibilitate şi umanitate” pentru a alimenta Timişoara cu gaz: „Îmi pare nespus de rău pentru toţi cei care au de suferit acasă şi în spitale. Vă asigur însă că încercăm prin toate mijloacele posibile şi imposibile să readucem normalitate şi siguranţă în această criză”.

Timişoara va avea din nou, pentru cel puţin 2 săptămâni, căldură şi apă caldă, anunţa miercuri preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Alin Nica.

„De mâine, pentru cel puţin 2 săptămâni, timişorenii racordaţi la Colterm vor avea din nou căldură. Este un răgaz câştigat cu ajutorul lui Virgil Popescu, ministrul Energiei şi al unui furnizor de gaze naturale care a înţeles câtă nevoie de ajutor au timişorenii. Mă bucur pentru această soluţie de avarie, e rezultatul multor negocieri la care am participat, explicând de fiecare dată că populaţia nu trebuie să sufere pentru greşelile Primăriei. Mai sunt şi alte soluţii pe masă, în discuţie, dar mă aştept şi la participarea administraţiei locale a municipiului”, a scris Nica pe Facebook.

Marţi, aproximativ 50.000 de gospodării din oraş şi spitalele din Timişoara au rămas fără căldură şi apă caldă, după ce s-a sistat furnizarea gazului către Colterm, compania de termoficare din Timişoara.

The post Soluție temporară: Contract de două zile pentru căldură şi apă caldă în Timişoara appeared first on Aleph News.

Această știre a fost preluată de pe portalul amintit
Această informație preluată de pe portalul mai sus amintit, nu reprezintă o informație oficială a unei autorități, însă în latura de știre prezintă o informație veridică. potrivit legii 8/1996 știrile pot fi preluate chiar de la un portal la altul, nefiind opere sau lucrări ce necesită drept de autor, însă din spirit deontologic oferim sursa acestora.

Leontiuc Marius – senior editor

Share this:

(Visited 6 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code