Flux-stiri

STUDIU. Expunerea în timpul sarcinii la Bisfenol crește riscul de astm

Femeie care este însărcinată.Femeie care este însărcinată.

  • Un studiu a constatat că expunerea prenatală la bisfenol-A poate avea un impact dăunător asupra sănătății respiratorii la fetele de vârstă școlară.
  • Bisfenolul este un compus chimic utilizat în producția de materiale plastice, prezent într-o gamă largă de articole de consum, cum ar fi conservele alimentare, sticlele reutilizabile și jucăriile.
  • Dat fiind că bisfenolul este prevalent în laptele matern și poate trece de bariera placentară, autorii studiului au dorit să determine dacă expunerea copiilor la aceste componente chimice favorizează apariția, mai târziu, a problemelor de sănătate respiratorie.

Un studiu efectuat pe un eșantion de 3.000 de mame și copii, din șase țări europene, a constatat că expunerea prenatală la bisfenol-A (BPA) poate avea un impact dăunător asupra sănătății respiratorii la fetele de vârstă școlară.

Rezultatele cercetării întreprinse de Institutul pentru Sănătate Globală din Barcelona (ISGlobal), o organizație non-profit finanțată de Fundația „la Caixa”, au fost publicate, recent, în revista „Environment International”.

Bisfenolul este un compus chimic utilizat în producția de materiale plastice, fiind prezent într-o gamă largă de articole de consum, cum ar fi conservele alimentare, sticlele reutilizabile și jucăriile.

În 2017, Agenția Europeană pentru Produse Chimice (ECHA) a adăugat BPA pe lista sa de substanțe chimice „extrem de îngrijorătoare”.

De atunci, mai multe guverne au restricționat utilizarea acestuia, ceea ce i-a determinat pe unii producători să înlocuiască BPA cu bisfenoli alternativi.

În Europa, acest produs chimic este interzis pentru utilizarea în biberoanele pentru nou-născuți și în recipientele de plastic, iar Franța a mers atât de departe încât a interzis utilizarea sa în toate ambalajele, recipientele și ustensilele alimentare.

Deoarece este recunoscut faptul că bisfenolul este prevalent în laptele matern și poate trece de bariera placentară, autorii studiului au dorit să determine dacă expunerea copiilor la aceste componente chimice favorizează apariția, mai târziu, a problemelor de sănătate respiratorie.

Efectele Bisfenolului-A asupra copiilor

Autorii au examinat probe de urină, colectate în timpul sarcinii, de la peste 3.000 de femei din șase țări europene (Spania, Franța, Grecia, Norvegia, Țările de Jos și Regatul Unit) între 1999 și 2010.

90% din probele detectate în urma testelor de urină, au indicat o prevalență semnificativă a BPA. Ceilalți bisfenoli analizați erau mai puțin răspândiți în momentul în care au fost prelevate aceste probe.

Țările de Jos a fost singura țară în care a fost descoperită o prevalență mai mare a bisfenolilor suplimentari în rândul eșantionului (bisfenol F în 40 % din probe și bisfenol S în 70 %).

Studiul a identificat că o concentrație crescută de BPA este asociată cu un risc de 13% mai mare de boli respiratorii, cum ar fi astmul, la tinerele de sex feminin. Relația nu a fost descoperită și în cazul băieților.

Potrivit Institutului pentru Sănătate Globală din Barcelona, rezultatele cercetării sunt în concordanță cu un studiu anterior, care a indicat că bisfenolul-A este periculos pentru sănătatea pulmonară a copiilor.

Alicia Abellan, autoare a studiului, crede că efectul este legat de faptul că bisfenolii ar putea să treacă prin bariera placentară și să perturbe funcția pulmonară și imunitară a copilului pe parcursul dezvoltării.

Maribel Casas, cercetător la ISGlobal, subliniază faptul că bisfenolii sunt extrem de toxici și pot interacționa cu hormonii sexuali, motiv pentru care fetele sunt mai predispuse la afecțiunile provocate de acesta.

The post STUDIU. Expunerea în timpul sarcinii la Bisfenol crește riscul de astm appeared first on Aleph News.

Această știre a fost preluată de pe portalul amintit
Această informație preluată de pe portalul mai sus amintit, nu reprezintă o informație oficială a unei autorități, însă în latura de știre prezintă o informație veridică. potrivit legii 8/1996 știrile pot fi preluate chiar de la un portal la altul, nefiind opere sau lucrări ce necesită drept de autor, însă din spirit deontologic oferim sursa acestora.

Leontiuc Marius – senior editor

Share this:

(Visited 7 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code