Flux-stiri

STUDIU. Materiale microplastice, descoperite pentru prima dată în zăpada din Antarctica

  • Oamenii de știință au găsit pentru prima dată microplastice în zăpada din Antarctica proaspăt depusă.
  • Cercetătorii au descoperit în medie 29 de particule într-un litru de zăpadă topită.
  • Experții spun, de asemenea, că oamenii inhalează și ingeră microplastice prin aer, apă și alimente.

Cercetătorii de la Universitatea Canterbury din Noua Zeelandă au colectat mostre din 19 situri din Antarctica și fiecare conținea fragmente minuscule de plastic, scrie BBC.

Microplasticele provin din eroziunea materialelor plastice și sunt mai mici decât un bob de orez, uneori chiar invizibile cu ochiul liber.

Cercetătorii au descoperit în medie 29 de particule într-un litru de zăpadă topită.

Ei au identificat 13 tipuri diferite de materiale plastice, iar cel mai comun a fost tereftalatul de polietilenă (PET), folosit mai ales în sticle de băuturi răcoritoare și îmbrăcăminte. Acest lucru a fost găsit în 79% dintre probe.

De unde au venit

„Cea mai probabilă sursă a acestor microplastice din aer sunt stațiile locale de cercetare științifică. „Cu toate acestea, modelarea arată că originea lor ar fi putut fi până la 6.000 km (3.700 mile) distanță”, a scris cercetătorul Alex Aves în jurnalul, Cryosphere.

Studiile anterioare au descoperit poluare cu microplastice în gheața de mare a Antarcticii și în apele de suprafață, dar acesta este primul caz raportat în zăpadă proaspătă.

Un studiu major publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences anul trecut a spus că microplasticele se învârt în spirală pe tot globul, adesea transportate de praf, vânt și curenții oceanici.

În 2020, cercetătorii au descoperit microplastice în apropierea vârfului Muntelui Everest. Au fost găsite și în oceane adânci.

Este noua descoperire îngrijorătoare?

Această formă de poluare poate avea atât efecte locale, cât și mai ample.

Microplasticele pot avea substanțe nocive lipite pe suprafața lor, cum ar fi metale grele, alge”, spune Laura Revell, profesor asociat la Universitatea Canterbury, care a fost, de asemenea, implicată în cercetare.

Experții spun, de asemenea, că oamenii inhalează și ingeră microplastice prin aer, apă și alimente.

Nu s-au făcut multe cercetări cu privire la impactul lor asupra sănătății umane, dar un studiu realizat de Hull York Medical School și University of Hull anul trecut a constatat că nivelurile ridicate de microplastice ingerate în corpul uman au potențialul de a provoca efecte dăunătoare, inclusiv celulele. deces și reacții alergice.

De asemenea, microplasticele pot crește impactul încălzirii globale.

Zăpadă și ghețarii din întreaga lume se topesc deja rapid, iar oamenii de știință spun că plasticele de depuse în aceste locuri pot înrăutăți lucrurile prin absorbția luminii solare și creșterea încălzirii locale.

Straturile de zăpadă curate pot reflecta o mare parte din lumina soarelui, dar și alte particule poluante, cum ar fi carbonul, iar oamenii de știință spun că accelerează topirea acolo.

Ghețarii din diferite părți ale lumii sunt din ce în ce mai mult pericol. Topirea rapidă a ghețarilor reprezintă, de asemenea, o amenințare pentru aprovizionarea cu apă și agricultura din regiunile muntoase din întreaga lume.

The post STUDIU. Materiale microplastice, descoperite pentru prima dată în zăpada din Antarctica appeared first on Aleph News.

Această știre a fost preluată de pe portalul amintit
Această informație preluată de pe portalul mai sus amintit, nu reprezintă o informație oficială a unei autorități, însă în latura de știre prezintă o informație veridică. potrivit legii 8/1996 știrile pot fi preluate chiar de la un portal la altul, nefiind opere sau lucrări ce necesită drept de autor, însă din spirit deontologic oferim sursa acestora.

Vidjean Mihai – senior editor

Share this:

(Visited 5 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code