Flux-stiri

STUDIU. Obezitatea poate reduce eficacitatea vaccinurilor COVID-19

obezitateobezitate

  • Obezitatea poate afecta persoanele care s-au vaccinat anti-COVID.
  • Vaccinul nu mai are același efect asupra persoanelor obeze.
  • Cercetătorii au descoperit că o infecție anterioară are un impact major asupra persoanelor obeze.

Obezitatea poate complica evoluția COVID-19. Acum, un nou studiu spune că aceasta poate reduce, de asemenea, eficacitatea vaccinurilor COVID-19. Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că cele două vaccinuri utilizate în studiul lor au declanșat niveluri diferite de răspunsuri imune la persoanele cu obezitate severă. Ei au descoperit, de asemenea, că o infecție anterioară a avut un impact major asupra persoanelor.

„Aceste rezultate oferă noi informații privind răspunsul anticorpilor la vaccinurile SARS-CoV-2 la persoanele cu obezitate severă și întăresc importanța prioritizării și creșterii absorbției vaccinurilor în acest grup vulnerabil”, a declarat coautorul studiului, Volkan Demirhan Yumuk, într-un comunicat de presă al Congresului european privind obezitatea. Yumuk este profesor la Universitatea din Istanbul, Turcia.

Studiul a inclus 124 de adulți cu obezitate severă (vârsta medie între 42 și 63 de ani) și 166 de adulți cu greutate normală (vârsta medie între 39 și 47 de ani) din Turcia. Grupul de obezi avea un indice de masă corporală (IMC) – o măsură bazată pe înălțime și greutate – de peste 40. Participanții au primit două doze fie de vaccin Pfizer/BioNTech, fie de vaccin CoronaVac produs de compania chineză Sinovac.

La patru săptămâni după a doua doză, participanților li s-au recoltat probe de sânge pentru a le măsura nivelul de anticorpi împotriva coronavirusului. În plus, a fost verificat istoricul lor de infecție și s-a constatat că 70 dintre ei fuseseră infectați anterior cu COVID-19.

În rândul participanților care nu avuseseră nicio infecție anterioară și care au primit vaccinul Pfizer/BioNTech, nivelurile de anticorpi în rândul celor cu obezitate severă au fost de peste trei ori mai mici decât în cazul celor cu greutate normală, a arătat studiul. În rândul participanților care nu au avut nicio infecție anterioară și au primit vaccinul CoronaVac, nivelurile de anticorpi în rândul persoanelor cu obezitate severă au fost de 27 de ori mai mici decât în cazul celor cu greutate normală.

În rândul celor care fuseseră infectați anterior și care au primit fie Pfizer/BioNTech, fie CoronaVac, nivelurile de anticorpi au fost similare atât la persoanele cu obezitate severă, cât și la cele cu greutate normală, potrivit studiului. Rezultatele urmau să fie prezentate la Congresul european privind obezitatea, care va avea loc săptămâna aceasta la Maastricht, în Olanda.

Constatările au implicații pentru Statele Unite, unde mai mult de patru din 10 persoane sunt obeze, potrivit Centrelor americane pentru controlul și prevenirea bolilor. Mai mult de 9% sunt grav obezi.

„Studiul nostru confirmă faptul că memoria imunitară indusă de o infecție anterioară modifică modul în care oamenii răspund la vaccinare și indică faptul că două doze de vaccin Pfizer/BioNTech pot genera semnificativ mai mulți anticorpi decât CoronaVac la persoanele cu obezitate severă, indiferent de istoricul infecției”, a declarat Yumuk.

The post STUDIU. Obezitatea poate reduce eficacitatea vaccinurilor COVID-19 appeared first on Aleph News.

Această știre a fost preluată de pe portalul amintit
Această informație preluată de pe portalul mai sus amintit, nu reprezintă o informație oficială a unei autorități, însă în latura de știre prezintă o informație veridică. potrivit legii 8/1996 știrile pot fi preluate chiar de la un portal la altul, nefiind opere sau lucrări ce necesită drept de autor, însă din spirit deontologic oferim sursa acestora.

Vidjean Mihai – senior editor

Share this:

(Visited 3 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code