Flux-stiri

SUA ademenește țările din Europa de Est cu energia nucleară: Criza climatică generează o „oportunitate de piață”

  • Criza climatică generează o „oportunitate de piață pentru tehno­logiile de reducere a carbonului“, cum este energia nucleară.
  • Secretarul american de stat pe energie spune că este o nouă oportunitate de reducere a carbonului.
  • În Polonia, Granholm a relansat oficia P-TECC, Parteneriatul pentru cooperare transatlantică în domeniul energiei şi climatului.

Astfel de tehnologii „vor reprezenta o piață de 23.000 miliarde de dolari până la finalul acestui deceniu“, oferind „un potențial uriaș pentru țările aflate de ambele părți ale Atlanticului“.

Prezentă în Polonia, Granholm a arătat că piața transatlantică „ne va oferi o șansă de a lansa noi businessuri, noi industrii, de a atrage investiții noi de ordinul miliardelor de dolari şi cu siguranță de a crea milioane de noi locuri de muncă“.

În Polonia, Granholm a relansat oficia P-TECC, Parteneriatul pentru cooperare transatlantică în domeniul energiei şi climatului, un program finanțat de SUA pentru dezvoltarea de tehnologii curate în ECE.

„Inițiativa Celor Trei Mări”

Oficialul american şi-a exprimat şi sprijinul puternic pentru Inițiativa Celor Trei Mări, care reunește 12 țări din UE. Cu ocazia prezenței din Polonia, Jennifer Granholm a evidențiat multiplele oportunități de atragere de investiții de miliarde de dolari în energia curată la nivelul ECE.

Pentru Granholm, întărirea cooperării transatlantice în domeniul energiei curate capătă şi mai multă urgență pe fondul schimbărilor climatice.

„Motivul prezenței noastre în Polonia are legătură cu discuțiile privind un parteneriat în domeniul nuclear“, a declarat Granholm.

În octombrie anul trecut, Varșovia şi Washingtonul au semnat un acord interguvernamental pe 30 de ani privind cooperarea viitoare în dezvoltarea programului de energie nucleară al Poloniei. Polonia se așteaptă ca prima sa centrală nucleară să devină operațională în 2033. Se estimează că între 6 şi 9 GW vor fi instalați până în 2043, costurile fiind plasate la 4,66 milioane de euro per MW.

SUA vor câștiga probabil contractele respective, așa specifică șansele

În iulie, firma americană de energie nucleară Westinghouse a anunţat lansarea unui studiu pentru avansarea programului de energie nucleară al Poloniei. „Este o oportunitate de a oferi tehnologie americană Poloniei, iar Westington va oferi reactorul său nuclear AP1000 pentru proiect“, a anunţat Granholm.

Compania americană Westingon a semnat recent un contract şi în Cehia, pe nouă ani, pentru upgradarea sistemelor I&C ale centralei nucleare Temelin, potrivit World Nuclear News. Valoarea contractului nu a fost făcută publică.

În ceea ce privește Ungaria, ministrul de externe al acestei țări, Peter Szijjarto, declara recent că 90% din electricitatea generată în țara sa va fi curată până în 2030, subliniind rolul energiei nucleare ca sursă de energie curată, sigură şi prietenoasă cu mediul, potrivit Hungary Today.

The post SUA ademenește țările din Europa de Est cu energia nucleară: Criza climatică generează o „oportunitate de piață” appeared first on Aleph News.

Această știre a fost preluată de pe portalul amintit
Această informație preluată de pe portalul mai sus amintit, nu reprezintă o informație oficială a unei autorități, însă în latura de știre prezintă o informație veridică. potrivit legii 8/1996 știrile pot fi preluate chiar de la un portal la altul, nefiind opere sau lucrări ce necesită drept de autor, însă din spirit deontologic oferim sursa acestora.

Leontiuc Marius – senior editor

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 2 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code