Flux-stiri

Tensiunile iau amploare la Ierusalim. Israelul răspunde la rachetele din Gaza cu raiduri aeriene

raid aerianraid aerian

  • Tensiunile din Ierusalim au crescut când naționaliștii evrei, conduși de deputatul extremist Itamar Ben Gvir, au încercat să mărșăluiască spre Poarta Damascului, una dintre principalele intrări în Orașul Vechi folosită de palestinieni.
  • Poliția a refuzat să acorde un permis pentru marș și a reușit să împiedice grupul principal, format în majoritate din tineri, să ajungă la Poartă.
  • Orașul a fost la limită în ultima săptămână, cu ciocniri periodice care au izbucnit în incinta moscheii Al-Aqsa sau în jurul acesteia.

Palestinienii și forțele de securitate israeliene s-au confruntat joi dimineața devreme în jurul intrării în Moscheea Al-Aqsa din orașul vechi al Ierusalimului, iar Israelul a răspuns la rachetele lansate din Gaza cu lovituri aeriene, în timp ce cele mai grave tensiuni din ultimele luni au continuat să mocnească.

Videoclipurile au arătat zeci de polițiști israelieni în incinta din fața moscheii, joi, imediat după răsăritul soarelui, în timp ce palestinienii lansau focuri de artificii spre ei din interiorul clădirii. Alte videoclipuri au arătat cum Israelul a tras cu grenade paralizante.

Mai târziu, în jurul orei 7:30, un grup de vizitatori evrei a intrat în incintă, mulți dintre ei în haine religioase, protejați de forțele de securitate israeliene. Situl din vârful dealului este sfânt atât pentru musulmani, cât și pentru evrei și a fost un punct fierbinte timp de decenii. Evreii îl numesc Muntele Templului și îl venerează ca fiind locul unde s-au ridicat primul și al doilea templu. Musulmanii îl numesc Haram al Sharif și cred că este locul de unde profetul Mahomed s-a înălțat la cer.

Din 1967, aranjamentele au fost guvernate de o înțelegere de „status quo”, care permite doar musulmanilor să se roage pe acest loc, deși oricine are voie să îl viziteze în anumite ore. Într-un efort de a reduce tensiunile și în conformitate cu decizii similare ale guvernului israelian din ultimii ani, începând de astăzi nu vor mai exista vizite ale grupurilor evreiești până la sfârșitul Ramadanului – peste aproximativ zece zile.

„La fel ca în ultimele zile, în această dimineață, la sfârșitul rugăciunii din zori, zeci de infractori și mascați s-au revoltat și au tulburat ordinea pe Muntele Templului, cu violențe grave”, se arată într-un comunicat al poliției israeliene transmis joi.

Israelul acuză Hamas de incitarea palestinienilor în legătură cu moscheea și consideră că grupul militant analizează dacă să escaladeze conflictul și în Gaza. În noaptea de joi spre vineri, cel puțin cinci rachete au fost lansate din enclava de coastă spre Israel. Armata israeliană a declarat că majoritatea au fost interceptate de sistemul de apărare aeriană Iron Dome.

The post Tensiunile iau amploare la Ierusalim. Israelul răspunde la rachetele din Gaza cu raiduri aeriene appeared first on Aleph News.

Această știre a fost preluată de pe portalul amintit
Această informație preluată de pe portalul mai sus amintit, nu reprezintă o informație oficială a unei autorități, însă în latura de știre prezintă o informație veridică. potrivit legii 8/1996 știrile pot fi preluate chiar de la un portal la altul, nefiind opere sau lucrări ce necesită drept de autor, însă din spirit deontologic oferim sursa acestora.

Vidjean Mihai – senior editor

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 3 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code