Flux-stiri

Turcia încearcă să rezolve criza cerealelor ucrainene printr-un coridor în Marea Neagră. Erdogan trimite o delegaţie în Rusia

  • O delegaţie de la Ankara se va deplasa săptămâna aceasta în Rusia pentru a discuta detaliile unui posibil coridor maritim sigur în Marea Neagră.
  • Până în prezent, Ankara a purtat discuţii cu Moscova şi cu Naţiunile Unite cu privire la coridorul planificat.
  • Vestea despre viitoarele discuţii planificate vine la o zi după ce Erdogan şi Antonio Guterres au discutat planurile pentru coridor în cadrul unei convorbiri telefonice.

O delegaţie de la Ankara se va deplasa săptămâna aceasta în Rusia pentru a discuta detaliile unui posibil coridor maritim sigur în Marea Neagră, pentru a exporta cereale ucrainene, au declarat marţi surse din cadrul preşedinţiei turce, citate de Reuters.

Agenţia rusă TASS, citată de Reuters, a confirmat planurile pentru discuţii, citându-l pe purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Până în prezent, Ankara a purtat discuţii cu Moscova şi cu Naţiunile Unite cu privire la coridorul planificat, dar a declarat că orice acord final ar necesita ca toate părţile să se întâlnească la Istanbul, unde Turcia spune că implementarea planului va fi monitorizată.

Sursele au declarat că o întâlnire cvadripartită între Turcia, Ucraina, Rusia şi Naţiunile Unite va avea loc la Istanbul în următoarele săptămâni, posibil cu participarea preşedintelui turc Tayyip Erdogan şi a secretarului general al ONU, Antonio Guterres.

Radiodifuzorul turc Haberturk a raportat anterior şi el despre întâlnirea planificată.

„Discuţiile pe aceste teme continuă”

Sursele au declarat că planul prevedea crearea a trei coridoare de la Odesa, oraşul ucrainean Odesa, port la Marea Neagră, sub supravegherea Kievului şi că atât produsele alimentare ucrainene, cât şi cele ruseşti vor fi expediate de acolo.

Acestea au declarat că 30-35 de milioane de tone de cereale ar putea fi expediate de acolo în următoarele şase-opt luni.

Întrebat despre schiţa de plan prezentată de surse, purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric, a declarat că „discuţiile pe aceste teme continuă”, fără a da detalii.

Vestea despre viitoarele discuţii planificate vine la o zi după ce Erdogan şi Guterres au discutat planurile pentru coridor în cadrul unei convorbiri telefonice. Biroul lui Erdogan a declarat că acesta i-a spus şefului ONU că Turcia „continuă eforturile reciproce” pentru stabilirea coridorului.

Atât Ucraina, cât şi Rusia au stabilit o serie de condiţii pentru a aproba planul. Moscova doreşte ridicarea unor sancţiuni occidentale pentru a facilita exporturile sale de cereale şi îngrăşăminte, în timp ce Kievul doreşte garanţii de securitate pentru porturile sale.

„Punctul nevralgic este că am oferit garanţii la cel mai înalt nivel posibil şi acum depinde de ucraineni să decidă”, a declarat marţi ambasadorul rus la ONU, Vassily Nebenzia, cu privire la discuţii. „(Preşedintele rus Vladimir Putin a spus că nu vom folosi exporturile de cereale ucrainene în scopuri militare”.

The post Turcia încearcă să rezolve criza cerealelor ucrainene printr-un coridor în Marea Neagră. Erdogan trimite o delegaţie în Rusia appeared first on Aleph News.

Această știre a fost preluată de pe portalul amintit
Această informație preluată de pe portalul mai sus amintit, nu reprezintă o informație oficială a unei autorități, însă în latura de știre prezintă o informație veridică. potrivit legii 8/1996 știrile pot fi preluate chiar de la un portal la altul, nefiind opere sau lucrări ce necesită drept de autor, însă din spirit deontologic oferim sursa acestora.

Vidjean Mihai – senior editor

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 5 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code