Flux-stiri

Un climatolog ucrainean se află într-o poziție unică pentru a explica adevărata amenințare la adresa ordinii globale

  • Noul raport dat publicităţii de comisia ONU de experţi în climă reamintește că jumătate din populaţia planetei este, deja, vulnerabilă în faţa impactului în creştere al schimbărilor climatice.
  • Svitlana Krakovska, șefa delegației ucrainene, s-a alăturat reuniunii Grupului guvernamental internațional privind schimbările climatice, care dădea aprobarea finală a raportului.
  • Meteorologul ucrainean a denunţat acțiunile liderilor politici, în special, în contextul actual al războiului inițiat de către Putin, în Ucraina, care reduc şi mai mult şansele „unui viitor acceptabil” pe planetă.

Raportul publicat, luni, de către comisia ONU de experţi în climă (Giec) reamintește de criza climatică cu care se confruntă populația globului și „demonstrează, deopotrivă, de ce comunitatea internaţională trebuie să continue să ia măsuri climatice ambiţioase, chiar dacă ne confruntăm şi cu alte provocări globale imperioase”, așa cum subliniază, într-un comunicat, secretarul de stat american, Antony Blinken, potrivit AFP.

Svitlana Krakovska, un meteorolog ucrainean și șefa delegației ucrainene, a fost prezentă la reuniunea Grupului guvernamental internațional privind schimbările climatice (IPCC), care a dat aprobarea finală a raportului de luni privind adaptarea la schimbările climatice. Deși sceptică în a-și exprima părerea, aceasta a spus că regulile IPCC descurajează delegații să discute problemele politice reale.

Pentru Krakovska, sirenele de raid aerian de care ea și familia ei se adăposteau, în timp ce rachetele rusești amenințau capitala ucraineană, erau profund legate de subiectul raportului.

„Banii care finanțează această agresiune provin din același [loc] ca și schimbările climatice: combustibilii fosili”, spune ea, la întâlnirea IPCC.

„Dacă nu am depinde de combustibilii fosili, [Rusia] nu ar avea bani pentru a întreprinde această agresiune”.

Punctul de vedere al reprezentantului ucrainean, pe care l-a exprimat în fața colegilor săi, a determinat delegația rusă să-și ceară scuze pentru invazie. Mulți comentatori au acuzat puterile occidentale, precum Germania și SUA, că au tras de timp în a răspunde amenințărilor rusești la adresa Ucrainei, din cauza temerilor lor de a agrava o criză globală a prețurilor la combustibili.

Alții au subliniat faptul că abilitatea Rusiei de a-și finanța invazia, în Ucraina, depinde, în mare parte, de exportul de petrol și gaze naturale, care, împreună, au reprezentat 36% din bugetul său național, anul trecut.

„Fiecare baril de petrol rusesc și fiecare metru cub de gaz rusesc este, acum, plin de sângele ucrainenilor”, a declarat deputatul ucrainean, Oleksiy Goncharenco, într-o înregistrare video postată, joi, pe Twitter.

Delegatul ucrainean se află într-o poziție unică pentru a înțelege legătura dintre criza cu care se confruntă țara sa și ordinea politică globală

În calitate de șefă a delegației Ucrainei la IPCC, Krakovska, se află într-o poziție unică pentru a înțelege cum sunt legate cele două crize majore cu care se confruntă țara sa și ordinea politică globală.

„Dacă orice țară mare își poate lua vecinul, cu soluri bogate, cu o bună gestionare a apei și cu păduri bune, nu ne putem ocupa de schimbările climatice”, spune ea.

„Dacă noi pierdem, toate celelalte țări pierd. Pentru că ele nu se vor opri”.

Raportul IPCC a avertizat că Europa se încălzește mai repede decât media globală, ceea ce duce la o mai mare penurie de apă și la pierderi în producția agricolă. În plsu, acesta mai arată că eforturile de adaptare a regiunii la schimbările climatice au înregistrat doar progrese „incrementale”.

Actualul ciclu de evaluări al IPCC este primul set de rapoarte care include oameni de știință ucraineni ca autori principali. Echipa lui Krakovska pregătise o conferință de presă de amploare și plănuia să se folosească de acest impuls pentru a solicita noi granturi pentru proiecte, după opt ani în care Ucraina s-a luptat să finanțeze cercetarea științifică, deoarece s-a concentrat pe construirea armatei sale după ce Rusia a anexat Crimeea, spune Krakovska.

O glumă sinistră circulă în Ucraina, potrivit căreia războiul din Ucraina este într-adevăr al treilea război mondial, cu Rusia luptând pentru Rusia, iar Ucraina luptând pentru restul lumii, exprimând o frustrare față de lipsa de sprijin militar din partea SUA și a UE. „Singurul lucru bun este că suntem atât de uniți acum în Ucraina – nici măcar nu vă puteți imagina”, spune Krakovska.

„Înainte aveam o mulțime de lupte în interior, dar acum avem un singur obiectiv. Așa ar trebui să fie cu schimbările climatice”.

The post Un climatolog ucrainean se află într-o poziție unică pentru a explica adevărata amenințare la adresa ordinii globale appeared first on Aleph News.

Această știre a fost preluată de pe portalul amintit
Această informație preluată de pe portalul mai sus amintit, nu reprezintă o informație oficială a unei autorități, însă în latura de știre prezintă o informație veridică. potrivit legii 8/1996 știrile pot fi preluate chiar de la un portal la altul, nefiind opere sau lucrări ce necesită drept de autor, însă din spirit deontologic oferim sursa acestora.

Leontiuc Marius – senior editor

Share this:

(Visited 6 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code