Flux-stiri

Un nou studiu arată că este încă un mister ceea ce s-a întâmplat cu cadavrele militarilor de la Waterloo, din Belgia

cadavre Waterloocadavre Waterloo

  • A fost o bătălie epică care a fost comemorată prin cuvinte, poezii și chiar printr-un cântec legendar al trupei Abba, dar la 207 ani de la ziua în care trupele s-au confruntat la Waterloo, cercetătorii încă se întreabă ce s-a întâmplat cu cadavrele.
  • Deși zeci de mii de oameni și cai au murit pe locul din Belgia de astăzi, puține rămășițe au fost găsite.
  • Acum, un expert al câmpului de luptă a declarat că, deși teoria este credibilă, este nevoie de noi cercetări pe teren pentru a investiga astfel de afirmații.

Mii de soldați au murit pe câmpul de luptă din Belgia, însă au fost găsite foarte puține rămășițe umane. Acum, un nou studiu realizat de profesorul Tony Pollard de la Universitatea din Glasgow sugerează că acesta este cel mai probabil rezultat al unei asemenea afaceri sângeroase, dar arheologul spune că nu este chiar o situație de „caz închis”.

În descoperirile sale – la exact 207 ani de la conflictul istoric – publicate în revista Journal of Conflict Archaeology, expertul principal, profesorul Pollard, directorul Centrului pentru Arheologia Câmpurilor de Luptă de la Universitatea din Glasgow, demonstrează date originale care cuprind descrieri și desene recent descoperite ale câmpului de luptă.

Printre acestea se numără scrisorile și memoriile personale ale unui comerciant scoțian care locuia la Bruxelles în momentul bătăliei, James Ker, care a vizitat câmpul de luptă în zilele care au urmat bătăliei și descrie oameni care au murit în brațele sale. Împreună, relatările vizitatorilor descriu locațiile exacte a trei gropi comune care conțineau până la 13.000 de cadavre.

Profesorul Pollard a declarat că este puțin probabil ca aceste noi date să ducă la descoperirea în gropi comune a oaselor demult pierdute, adăugând: „În ciuda licenței artistice și a hiperbolei cu privire la numărul de cadavre din gropile comune, cadavrele celor morți au fost în mod clar aruncate în numeroase locuri de pe câmpul de luptă, astfel încât este oarecum surprinzător faptul că nu există nicio înregistrare fiabilă a unei gropi comune care să fi fost întâlnită vreodată”.

„Cel puțin trei articole de ziar începând cu anii 1820 fac referire la importul de oase umane de pe câmpurile de luptă europene în scopul producerii de îngrășământ. Este posibil ca câmpurile de luptă europene să fi oferit o sursă convenabilă de oase care puteau fi măcinate în făină de oase, o formă eficientă de îngrășământ. Una dintre principalele piețe pentru această materie primă a fost insulele britanice.”

Ipotezele cu privire la folosirea oaselor umane

„Mulți au venit să fure bunurile morților, unii au furat chiar și dinți pentru a face proteze, în timp ce alții au venit pur și simplu să observe ce s-a întâmplat. Este probabil ca un agent al unui furnizor de oase să sosească pe câmpul de luptă cu mari așteptări de a-și asigura premiul. Țintele primare ar fi gropile comune, deoarece acestea ar avea suficiente cadavre în ele pentru a merita efortul de a dezgropa oasele. Localnicii ar fi fost capabili să le indice acestor agenți locațiile gropilor comune, deoarece mulți dintre ei ar avea amintiri vii despre înmormântările care au avut loc, sau ar fi putut chiar să ajute la săpături”.

Profesorul Pollard a adăugat: „Este, de asemenea, posibil ca diferitele ghiduri și jurnale de călătorie care descriau natura și locația mormintelor să fi servit, în esență, drept hărți ale comorilor, completate cu un X pentru a marca locul. Pe baza acestor relatări, susținute de importanța bine atestată a făinii de oase în practica agriculturii, golirea gropilor comune de la Waterloo pentru a obține oase pare fezabilă, iar concluzia probabilă este că”.

Dar, pentru a determina o dată pentru totdeauna, ca parte a rolului său de profesor universitar principal și director arheologic la organizația caritabilă Waterloo Uncovered, profesorul Pollard va contribui la conducerea unui studiu geofizic „ambițios”, care va dura câțiva ani, implicând veterani care se vor alătura săpăturilor pentru a oferi informații arheologilor de talie mondială. La rândul lor, aceștia primesc îngrijire și recuperare.

Profesorul Pollard a adăugat: „Următoarea etapă este să ne întoarcem la Waterloo, în Belgia, pentru a încerca să trasăm locurile de mormânt rezultate din analiza relatărilor primilor vizitatori raportate aici. Dacă rămășițele umane au fost îndepărtate la scara propusă, atunci ar trebui să existe, cel puțin în unele cazuri, dovezi arheologice ale gropilor din care au fost luate, oricât de trunchiate și slab definite ar fi acestea. Acoperind suprafețe mari ale câmpului de luptă în următorii ani, vom căuta să identificăm zonele în care a avut loc anterior o perturbare a terenului pentru a testa rezultatele analizei surselor și ale hărții de distribuție și, împreună cu alte cercetări documentare și unele săpături, vom oferi o imagine mult mai definitivă a soartei morților de la Waterloo”.

Dacă echipa ar găsi ceva, ar fi o descoperire extrem de rară. În 2015, un schelet uman a fost descoperit în timpul construirii unui nou muzeu și a unei parcări în acest loc. Apoi, în 2019, oase de picior uman amputate au fost dezgropate de echipa Waterloo Uncovered în timpul unor săpături în principalul spital de campanie al aliaților. De asemenea, în muzeul din Waterloo se află un schelet cu proveniență incertă. Nu au fost găsite alte rămășițe semnificative.

The post Un nou studiu arată că este încă un mister ceea ce s-a întâmplat cu cadavrele militarilor de la Waterloo, din Belgia appeared first on Aleph News.

Această știre a fost preluată de pe portalul amintit
Această informație preluată de pe portalul mai sus amintit, nu reprezintă o informație oficială a unei autorități, însă în latura de știre prezintă o informație veridică. potrivit legii 8/1996 știrile pot fi preluate chiar de la un portal la altul, nefiind opere sau lucrări ce necesită drept de autor, însă din spirit deontologic oferim sursa acestora.

Vidjean Mihai – senior editor

Share this:

(Visited 7 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code