Flux-stiri

UNICEF: Peste jumătate dintre copiii ucraineni, strămutaţi după o lună de război

  • În ciuda eforturilor intense de a asigura accesul umanitar sigur, rapid şi neîngrădit, în zonele cele mai afectate din ţară continua să existe dificultăţi.
  • În Ucraina, UNICEF a livrat materiale medicale la 49 de spitale din nouă regiuni.
  •  UNICEF creşte numărul de echipe mobile de protecţie a copilului care lucrează în zonele de conflict.

O lună de război în Ucraina a dus la strămutarea a 4,3 milioane de copii – mai mult de jumătate din populaţia de copii estimată a ţării, de 7,5 milioane, conform UNICEF. Peste 1,8 milioane de copii au intrat în ţările vecine ca refugiaţi şi 2,5 milioane sunt strămutaţi în interiorul Ucrainei.

Războiul a provocat una dintre cele mai rapide strămutări pe scară largă a copiilor de la al Doilea Război Mondial”, a declarat Directorul Executiv al UNICEF, Catherine Russell. „Este un punct de referinţă trist care ar putea avea consecinţe de durată pentru generaţiile viitoare. Siguranţa copiilor, bunăstarea şi accesul la servicii esenţiale sunt toate ameninţate de violenţa îngrozitoare şi neîncetată”.

Potrivit OHCHR, 78 de copii au fost ucişi şi 105 au fost răniţi în Ucraina de la începutul războiului, pe 24 februarie. Cu toate acestea, aceste cifrele reprezintă doar acele informaţii pe care ONU le-a putut confirma, iar bilanţul real este probabil mult mai mare.

Războiul a avut, de asemenea, consecinţe devastatoare asupra infrastructurii civile şi asupra accesului la serviciile de bază.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a raportat 52 de atacuri care au avut impact asupra unităţilor care furnizează servicii medicale din întreaga ţară în ultimele patru săptămâni, în timp ce Ministerul Educaţiei şi Ştiinţei din Ucraina a raportat daune produse la peste 500 de unităţi de învăţământ. Se estimează că 1,4 milioane de persoane nu au acces la apă sigură, în timp ce 4,6 milioane de persoane au acces limitat la apă sau riscă să le fie întrerupt accesul. Peste 450.000 de copii cu vârsta cuprinsă între 6 şi 23 de luni au nevoie de suport alimentar complementar.

UNICEF a observat deja o reducere a acoperirii vaccinale pentru imunizările de rutină şi pentru copii, inclusiv împotriva rujeolei şi poliomielitei. Acest lucru ar putea duce rapid la focare de boli care pot fi prevenite prin vaccinare, în special în zonele supraaglomerate, unde oamenii se adăpostesc de violenţe.

„În doar câteva săptămâni, războiul a fost devastator pentru copiii din Ucraina”, a afirmat Russell. „Copiii au nevoie urgent de pace şi protecţie. Au nevoie de drepturile lor. UNICEF continuă să ceară încetarea imediată a focului şi protejarea copiilor. Infrastructura esenţială de care depind copiii, inclusiv spitale, şcoli şi clădiri care adăpostesc civili, nu trebuie să fie niciodată atacată”.

În Ucraina, UNICEF a livrat materiale medicale la 49 de spitale din nouă regiuni – inclusiv Kiev, Harkov, Dnipro şi Liov – îmbunătăţind accesul la asistenţă medicală pentru 400.000 de mame, nou-născuţi şi copii. UNICEF continuă să distribuie apă şi articole de igienă în comunităţile aflate sub asediu. În plus, UNICEF creşte numărul de echipe mobile de protecţie a copilului care lucrează în zonele de conflict intens de la 22 la 50 şi a livrat 63 de camioane cu provizii pentru a susţine nevoile a peste 2,2 milioane de oameni. În săptămânile următoare, UNICEF va începe transferuri de numerar de urgenţă către familiile cele mai vulnerabile şi va înfiinţa spaţii prietenoase pentru copii în locaţii cheie din întreaga ţară.

Pentru a proteja şi susţine milioanele de copii şi familii care s-au refugiat din Ucraina, UNICEF şi UNHCR, în parteneriat cu guvernele şi cu organizaţiile societăţii civile, au creat centre „Blue Dot”, spaţii sigure pentru copii şi femei. Centrele „Blue Dot” oferă informaţii esenţiale familiilor care călătoresc, ajută la identificarea copiilor neînsoţiţi şi separaţi de familie şi la asigurarea protecţiei acestora. Ele oferă, de asemenea, un centru pentru servicii esenţiale. Centrele „Blue Dot” au fost deja înfiinţate în ţările care găzduiesc copii şi femei ucrainene şi sunt extinse în zilele următoare, inclusiv peste 20 în Polonia.

În ciuda eforturilor intense de a asigura accesul umanitar sigur, rapid şi neîngrădit, în zonele cele mai afectate din ţară continua să existe dificultăţi, arată organizaţia

The post UNICEF: Peste jumătate dintre copiii ucraineni, strămutaţi după o lună de război appeared first on Aleph News.

Această știre a fost preluată de pe portalul amintit
Această informație preluată de pe portalul mai sus amintit, nu reprezintă o informație oficială a unei autorități, însă în latura de știre prezintă o informație veridică. potrivit legii 8/1996 știrile pot fi preluate chiar de la un portal la altul, nefiind opere sau lucrări ce necesită drept de autor, însă din spirit deontologic oferim sursa acestora.

Leontiuc Marius – senior editor

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 5 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code