Flux-stiri

Vice-amiralul Gilles Boidevezi: „Trebuie să demonstrăm că avem capacitatea de a acționa în domeniul nostru operațional. Este important să fim prezenți în Marea Neagră”

  • Parteneriatul Franței cu România are o importanță majoră în Marea Neagră
  • Marina militară franceză are nevoi operaționale la nivel global

Aflat în prima sa vizită în România, ca prefect maritim al Mediteranei și comandant al Districtului Maritim Mediteraneean, vice-amiralul Gilles Boidevezi a oferit presei române ocazia de a discuta despre contextul prezenței sale la noi în țară, cooperarea cu forțele navale din țări riverane Mării Negre și obiective de pe agenda bilaterală franco-română în domeniul apărării și securității maritime. Întâlnirea cu jurnaliștii a fost găzduită joi de E.S. Laurence Auer, ambasador al Franței la București, care a complementat conferința de presă cu mesaje politico-diplomatice, alături de colonelul Daniel Parpaillon, atașat al apărării Franței.

Un context european și regional cu amprentă franceză

Franța răspunde provocărilor de securitate din Marea Neagră, în solidar cu aliații. Deplasarea navei Auvergne, cea mai emblematică fregată a marinei militare franceze, precum și vizita pe care vice-amiralul Gilles Boidevezi o efectuează zilele acestea la București și la Constanța, reprezintă manifestări concrete, operaționale, ale parteneriatului strategic dintre Franța și România, spune doamna ambasador Laurence Auer.

Suntem într-un context european marcat, pe de-o parte, de Consiliul European de la Bruxelles din 16-17 decembrie, unde se va discuta despre pregătirile din 2022 pentru lansarea Busolei Strategice a Uniunii, iar pe de altă parte, de președinția semestrială a Consiliului Uniunii Europene, pe care Franța o va exercita de la 1 ianuarie 2022. Șefa misiunii diplomatice franceze la București a mai adăugat că, pe palierul cooperării pentru apărare și securitate, atenția pentru Marea Neagră va rămâne sus pe lista de priorități ale Ambasadei Franței în România.

E.S. doamna Auer a completat introducerea în atmosfera vizitei efectuate de vice-amiralul Gilles Boidevezi, referindu-se la viziunea comună a Franței și a României cu privire la Marea Neagră, dar și la alegerea personală a comandantului de district mediteraneean de a efectua deplasarea în țara noastră exact în timpul misiunii executate de fregata Auvergne.

Doamna ambasador a ținut să precizeze că, în orice caz, vizita vice-amiralului Boidevezi nu are vreo legătură cu stadiul contractului dintre Naval Group și Statul român, reprezentat de Ministerul Apărării Naționale, privind achiziționarea de corvete din Franța. Conform celor comunicate de doamna Laurence Auer, guvernul francez și cel român doresc semnarea cât mai rapidă a contractului. Negocierile sunt în fază finală, echipele tehnice vor să clarifice elementele care vor reglementa derularea contractului. Există voință puternică, de ambele părți, pentru perfectarea tuturor detaliilor.

Parteneriatul Franței cu România are o importanță majoră în Marea Neagră

La trei luni și jumătate de la preluarea actualei sale funcții, vice-amiralul Boidevezi a venit în România pentru a-și cunoaște aliații, pentru a stabili și a consolida legături personale, precum și pentru a conveni împreună direcții de dezvoltare a cooperării cu forțele navale române.

România este a doua destinație externă pe care Gilles Boidevezi o vizitează în calitate de responsabil pentru operațiunile din Marea Mediterană și din Marea Neagră. Vice-amiralul a ținut personal să profite de escala fregatei Auvergne la Constanța, pentru a veni să dezvolte cooperarea bilaterală cu România. După București, a avut întâlniri cu reprezentații forțelor navale române la Constanța, unde, chiar la bordul fregatei Auvergne, l-a primit pe șeful Statului Major al Armatei Române, generalul Daniel Petrescu. Franța are nevoie de cunoștințele, informațiile, analizele pe care România le poate pune la dispoziție în legătură cu diverse dimensiuni ale domeniului operațional specific Mării Negre.

Pentru aliați, este un moment critic, dacă privim la acumulările de tensiuni din regiunea extinsă a Mării Negre. Rusia modifică permanent echilibrul de forțe armate în regiune. Escaladarea din finalul anului curent reclamă precauție și pregătiri în rândul NATO și al partenerilor riverani Mării Negre. Domeniul maritim a dobândit o relevanță maximă, pentru că se discută despre o teritorializare a spațiilor maritime.

Prezența fregatei Auvergne în Marea Neagră face parte din misiunile regulate de desfășurare a marinei militare a Franței. În ultimii trei ani, marina militară franceză a efectuat câte trei deplasări pe an în Marea Neagră.

În privința dificultății misiunilor pe care le are de îndeplinit în Marea Neagră, vice-amiralul Boidevezi răspunde că Franța vrea să aibă un dialog continuu cu Rusia, să evite posibile incidente. Cele mai recente consultări de acest gen între forțele navale ruse și cele franceze au avut loc în primăvara lui 2021, cu obiectivul de a ajunge la un acord pentru a defini situațiile care pot să fie problematice și pentru a stabili procedurile prin care se pot evita incidentele pe mare. Este vorba despre un acord similar cu cele încheiate de SUA, UK, Norvegia. În principiu, aceste acorduri conțin o descriere a situației și o prescriere a conduitei de adoptat pentru a se evita incidentele.

Franța și România vor dezvolta cooperarea în domeniul marinei militare

Consolidarea și dezvoltarea de noi direcții de cooperare între forțele navale române și franceze au fost pe agenda de discuții dintre vice-amiralul Gilles Boidevezi și generalul Daniel Petrescu, șef al Statului Major al Armatei României. Pentru Franța, coordonarea și obținerea interoperabilității cu aliații este un obiectiv major, motiv pentru care marina militară franceză va derula exerciții în format bilateral cu forțele navale din România, Bulgaria, Turcia și Ucraina.

Sunt multiple rațiuni pentru apropierea dintre forțele navale franceze și cele române: tradiția cooperării militare din Primul Război Mondial și din perioada interbelică, continuarea substanțială a parteneriatului strategic dintre Franța și România, împărtășirea unor valori comune, precum atașamentul pentru apărare (reflectat și de alocările din PIB pentru apărare), protejarea căilor de navigație și a libertății acestora, punctele comune din viziunea strategică.

Chiar dacă este un proiect la care Franța ține în mod deosebit, cooperarea industrială privind viitoarea corvetă europeană nu a făcut obiectul discuțiilor dintre vice-amiralul Boidevezi și generalul Petrescu. S-a abordat doar cooperarea operațională. Franța are, într-adevăr, planuri de a dezvolta următoarea generație de corvetă europeană ca o platformă pentru mai multe tipuri de nave pe care să le poată folosi în misiuni diverse, spre exemplu în patrulări și culegere de informații în arealul maritim al domeniilor și al teritoriilor Franței de peste mări.

Marina militară franceză are nevoi operaționale la nivel global

Franța desfășoară trupe pe toate mările, astfel că marina militară franceză privește mările și oceanele lumii ca pe un domeniu unitar. De aceea, forțele navale franceze au nevoie să înțeleagă situația la zi pe oricare dintre aceste potențiale teatre de operații.

Există tratate, convenții și alte tipuri de documente juridice care reglementează libertatea circulației pe mări și oceane, precum Convenția ONU semnată la Montego Bay (1982), dar ele trebuie implementare. Este permanent nevoie de măsuri de verificare și de protejare în practică a acestei libertăți. Prin urmare, aliații trebuie să demonstreze că au capacitatea de a acționa pe mare. Vrem să fim în măsură să ne continuăm misiunile, acesta este scopul nostru, a spus vice-amiralul Boidevezi.

The post Vice-amiralul Gilles Boidevezi: „Trebuie să demonstrăm că avem capacitatea de a acționa în domeniul nostru operațional. Este important să fim prezenți în Marea Neagră” appeared first on Aleph News.

Această știre a fost preluată de pe portalul amintit
Această informație preluată de pe portalul mai sus amintit, nu reprezintă o informație oficială a unei autorități, însă în latura de știre prezintă o informație veridică. potrivit legii 8/1996 știrile pot fi preluate chiar de la un portal la altul, nefiind opere sau lucrări ce necesită drept de autor, însă din spirit deontologic oferim sursa acestora.

Leontiuc Marius – senior editor

Share this:

(Visited 5 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code