Flux-stiri

VIDEO: Polonia acuză Belarus că vrea să provoace „un incident major” și a mobilizat mai multe trupe la graniță

Migranți la granița dintre Polonia și Belarus. Foto: twitter.com/nexta_tvMigranți la granița dintre Polonia și Belarus. Foto: twitter.com/nexta_tv

  • Autorităţile poloneze au acuzat Belarus, luni, că încearcă să declanşeze o confruntare majoră şi au declarat că au mobilizat trupe suplimentare.
  • Imagini difuzate pe reţelele de socializare arătau sute de migranţi care se îndreptau spre frontiera poloneză, conform Reuters.

Serviciul de blogging belarus NEXTA a arătat imagini cu migranți care purtau rucsacuri şi haine de iarnă, mergând pe marginea unei autostrăzi.

Alte videoclipuri arătau grupuri mari de migranţi stând pe marginea drumului şi fiind escortaţi de bărbaţi înarmaţi îmbrăcaţi în kaki.

„Belarus vrea să provoace un incident major, de preferinţă cu focuri de armă şi victime: potrivit rapoartelor din mass-media, ei pregătesc o provocare majoră în apropiere de Kuznica Bialostocka, unde va exista o tentativă de trecere în masă a frontierei”, a declarat ministrul adjunct de externe Piotr Wawrzyk la radioul public polonez.

Uniunea Europeană a acuzat Belarus că încurajează migranţii din Orientul Mijlociu şi Africa să treacă în ţările UE prin Belarus, ca o formă de război hibrid, ca răzbunare pentru sancţiunile occidentale impuse Minskului din cauza încălcărilor drepturilor omului.

Lituania, ţară vecină, a anunţat că mută trupe suplimentare la graniţă pentru a se pregăti pentru o posibilă creştere a numărului de migranţi care traversează graniţa. Guvernul de la Vilnius ar putea călca pe urmele Poloniei, prin declararea stării de urgenţă.

Polonia a staţionat peste 12.000 de soldaţi la graniţă, a declarat ministrul apărării, oferind totodată imagini aeriene cu migranţii grupaţi pe partea belarusă. Letonia, care are o graniţă comună cu Belarus, a calificat situaţia drept „alarmantă”.

Liderul bielorus exilat Sviatlana Tsikhanouskaya a cerut un răspuns puternic din partea UE şi a Naţiunilor Unite.

„Regimul din Belarus escaladează criza de la graniţă – migranţii sunt împinşi de oameni înarmaţi spre graniţa UE. Traficul de migranţi, violenţa şi relele tratamente trebuie să înceteze”, a scris ea pe Twitter.

Guvernul preşedintelui belarus Alexander Lukaşenko a negat în repetate rânduri fabricarea unei crize a migranţilor, dând vina pe Occident pentru trecerile şi tratamentul migranţilor.

Comitetul de stat pentru frontiere din Belarus a confirmat că mulţi refugiaţi se îndreaptă spre graniţa cu Polonia şi a declarat că Varşovia adoptă o „atitudine inumană”.

Organizaţiile de caritate spun că migranţii se confruntă cu condiţii istovitoare încercând să treacă graniţa din Belarus pe o vreme geroasă, în lipsa hranei şi a asistenţei medicale.

Autorităţile poloneze au declarat că şapte migranţi au fost găsiţi morţi pe partea poloneză a frontierei, iar în Belarus au fost raportate şi alte decese.

Grupurile umanitare îi acuză pe naţionaliştii aflaţi la guvernare în Polonia că încalcă dreptul internaţional la azil, împingându-i pe migranţi înapoi în Belarus în loc să le accepte cererile de protecţie. Polonia susţine că acţiunile sale sunt legale.

Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a declarat pe Facebook că „frontiera poloneză nu este doar o linie pe o hartă. Frontiera este sacră – sânge polonez a fost vărsat pentru ea!”.

The post VIDEO: Polonia acuză Belarus că vrea să provoace „un incident major” și a mobilizat mai multe trupe la graniță appeared first on Aleph News.

Această știre a fost preluată de pe portalul amintit
Această informație preluată de pe portalul mai sus amintit, nu reprezintă o informație oficială a unei autorități, însă în latura de știre prezintă o informație veridică. potrivit legii 8/1996 știrile pot fi preluate chiar de la un portal la altul, nefiind opere sau lucrări ce necesită drept de autor, însă din spirit deontologic oferim sursa acestora.

Leontiuc Marius – senior editor

Share this:

(Visited 8 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code