Flux-stiri

Alfred Simonis: PNL, USR şi UDMR nu mai pot forma o majoritate în Parlament

  • PNL, USR şi UDMR nu mai pot forma, matematic, o majoritate în Parlament, declară liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis.
  • El consideră, pe de altă parte, că Alexandru Rafila ar fi un excelent ministru al Sănătăţii.

Alfred Simonis precizează în contextul negocierilor dintre partide pentru formarea unei coaliţii că „nu există un mandat încă clar asumat de PSD”.

„Faptul că suntem cel mai mare şi cel mai stabil grup parlamentar şi partid reprezentat în Parlamentul României ne îndreptăţeşte să fim prima opţiune a preşedintelui pentru desemnarea unui prim-ministru de la PSD, însă cred că o astfel de decizie poate fi luată în momentul în care ştim data, ora la care suntem invitaţi la Cotroceni la acele consultări (…). Cred că mai important decât numele sau partidul care să dea primul-ministru este identificarea unei soluţii pentru a depăşi această perioadă extrem de complicată”, a spus Simonis, la RFI.

Liderul deputaţilor PSD nu dă şanse unei eventuale coaliţii PNL-USR-UDMR.

„În acest moment, pe calcule matematice clare, nu pe invenţii, PNL cu USR şi cu UDMR nu mai pot forma o majoritate în Parlament. Cei de la minorităţile naţionale au anunţat că nu mai susţin un astfel de Guvern. Aceste explicaţii pe care le-am văzut în spaţiul public avansate de cei de la PNL şi anume că grupul care a migrat de la PNL către Ludovic Orban vor vota un eventual Guvern Cîţu este o glumă atât de proastă, încât nici nu ştiu cum s-o pot interpreta~, a spus el.

„Dacă facem un calcul matematic, cu toate cele 18 minorităţi, ceea ce se întâmplă foarte rar ca cei de la minorităţi, toţi 18 să voteze într-o direcţie sau alta, de obicei sunt împărţiţi (…), chiar şi aşa, ar avea undeva la şapte voturi peste minimul necesar de trecere a acestui Guvern. Vă daţi seama că pe de o parte e greu să învesteşti un Guvern care să aibă cinci-şase voturi, format din cinci-şase partide, un astfel de Guvern practic nu poate lua nici o decizie în Parlament (…). Deci minus 20, care au plecat, practic, în Parlament va exista un blocaj şi concluzia este foarte clară: în acest moment, un Guvern PNL-USR-UDMR, chiar cu susţinerea unei părţi a grupului minorităţilor nu poate fi învestit în Parlamentul României. Nu excludeţi faptul că până săptămâna viitoare, e posibil să mai plece anumiţi colegi de la PNL. Or pe zi ce trece, grupul PNL e din ce în ce mai mic, ajunge să fie poate a treia forţă din Parlament, în ritmul acesta (…). De aceea, un astfel de Guvern într-o astfel de situaţie dificilă este o glumă, să faci un Guvern care eventual ar putea trece în Parlament la două, la trei, la cinci-şase voturi este o glumă, pentru că e nevoie în acest moment de decizii serioase, cu susţinere consistentă în Parlament, pentru a putea fi deblocată situaţia în care ne aflăm”, a completat Simonis.

Întrebat dacă Alexandru Rafila rămâne propunerea PSD pentru postul de premier, Alfred Simonis a răspuns: „Nu ştiu dacă rămâne propunerea PSD. Alexandru Rafila este un extraordinar specialist, iar faptul că nu ne dăm în lături de la a accepta un Minister al Sănătăţii la PSD arată preocuparea noastră pentru acest domeniu şi faptul că suntem pregătiţi să gestionăm domeniul sanitar, Ministerul Sănătăţii, avem specialiştii necesari, iar Alexandru Rafila este unul dintre ei, cred că ar fi un excelent ministru al Sănătăţii”.

The post Alfred Simonis: PNL, USR şi UDMR nu mai pot forma o majoritate în Parlament appeared first on Aleph News.

Această știre a fost preluată de pe portalul amintit
Această informație preluată de pe portalul mai sus amintit, nu reprezintă o informație oficială a unei autorități, însă în latura de știre prezintă o informație veridică. potrivit legii 8/1996 știrile pot fi preluate chiar de la un portal la altul, nefiind opere sau lucrări ce necesită drept de autor, însă din spirit deontologic oferim sursa acestora.

Leontiuc Marius – senior editor

Share this:

(Visited 2 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code