Flux-stiri

Antony Blinken și Serghei Lavrov, întâlnire la Geneva. Pe agenda discuției: garanțiile de securitate solicitate de Rusia

  • Secretarul de Stat american, Antony Blinken, se va întâlni săptămâna viitoare, la Geneva, cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.
  • Cei doi oficiali vor discuta despre garanțiile de securitate solicitate de Rusia.
  • Rusia a transmis joi Statelor Unite răspunsul privind garanţiile de securitate, exprimând nemulţumire faţă de propunerile Washingtonului şi insistând pentru oprirea extinderii NATO.

Secretarul de Stat american, Antony Blinken, se va întâlni săptămâna viitoare cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, pentru a discuta despre garanţiile de securitate solicitate de Rusia, anunţă Preşedinţia Statelor Unite.

Secretarul de Stat american a acceptat invitaţia de a avea o întâlnire sau de a discuta cu ministrul Serghei Lavrov miercurea viitoare şi, categoric, continuăm evaluarea răspunsului Rusiei la propunerile privind garanţii de securitate”, a declarat vineri seară, într-o conferinţă de presă, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a anunţat, vineri, că este interesat de o nouă întâlnire cu secretarul de Stat american, Antony Blinken, pentru continuarea negocierilor Rusia-SUA pe tema garanţiilor de securitate.

„Secretarul de Stat american, Antony Blinken, şi cu mine am convenit că el va fi pregătit să ne întâlnim după ce Rusia a trimis documentul şi după ce Washingtonul se va familiariza cu viziunea noastră asupra situaţiei. Suntem amândoi interesaţi de acest lucru. Acest lucru este în conformitate cu interesele şi planurile noastre„, a declarat Serghei Lavrov.

Antony Blinken a propus joi organizarea unei întâlniri cu Serghei Lavrov, în oraşul elveţian Geneva, în contextul eforturilor diplomatice pentru evitarea unui conflict militar în Ucraina şi pentru continuarea negocierilor pe tema garanţiilor de securitate.

„Mai devreme, astăzi, i-am trimis o scrisoare ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, propunându-i să ne întâlnim săptămâna viitoare în Europa, o urmare a discuţiilor noastre din ultimele săptămâni, pentru a discuta despre paşii pe care îi putem adopta pentru a rezolva această criză fără conflict. De asemenea, propunem reuniuni ale Consiliului NATO-Rusia şi ale Consiliului Permanent al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE)”, a afirmat Antony Blinken, în discursul rostit joi în Consiliul de Securitate ONU.

Rusia a transmis joi Statelor Unite răspunsul privind garanţiile de securitate, exprimând nemulţumire faţă de propunerile Washingtonului şi insistând pentru oprirea extinderii NATO şi pentru stabilirea unor măsuri de control al armamentului.

Preşedintele Vladimir Putin a anunţat vineri că Rusia este pregătită să continue negocierile cu Statele Unite şi cu Alianţa Nord-Atlantică pe tema garanţiilor de securitate în Europa, dar a insistat pentru oprirea extinderii NATO şi pentru revenirea la arhitectura de securitate din anul 1997.

Vladimir Putin a abordat cu preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, în cursul întâlnirii de la Kremlin, problema negocierilor cu Statele Unite şi cu NATO pe tema garanţiilor de securitate.

Am discutat despre situaţia legată de propunerile adresate de Rusia Occidentului, principalele solicitări fiind oprirea extinderii NATO, refuzul de a instala sisteme militare ofensive în apropierea frontierelor Rusiei şi revenirea la capabilităţile militare NATO şi la infrastructura militară din Europa din anul 1997, când a fost semnat Tratatul Rusia-NATO„, a afirmat Vladimir Putin.

Vladimir Putin i-a prezentat lui Aleksandr Lukaşenko stadiul negocierilor cu Statele Unite şi cu NATO, argumentând că problema garanţiilor de securitate este de interes inclusiv pentru Belarus.

„Rusia este pregătită să urmeze direcţia negocierilor, cu condiţia ca toate problemele să fie analizate integral, fără a fi separate principalele propuneri ale noastre. Obţinerea garanţiilor reprezintă o prioritate absolută pentru Rusia„, a subliniat liderul de la Kremlin.

The post Antony Blinken și Serghei Lavrov, întâlnire la Geneva. Pe agenda discuției: garanțiile de securitate solicitate de Rusia appeared first on Aleph News.

Această știre a fost preluată de pe portalul amintit
Această informație preluată de pe portalul mai sus amintit, nu reprezintă o informație oficială a unei autorități, însă în latura de știre prezintă o informație veridică. potrivit legii 8/1996 știrile pot fi preluate chiar de la un portal la altul, nefiind opere sau lucrări ce necesită drept de autor, însă din spirit deontologic oferim sursa acestora.

Leontiuc Marius – senior editor

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 2 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code