NEWSNET

Flux-stiri

Bolnavii de HIV nu vor mai avea tratament. UNOPA solicită Guvernului României să ia măsuri urgente

  • Dacă fondurile de la stat nu vor merge către județe, jumătate din țară ar urma să rămână fără tratament.
  • Acest lucru este provocat de insuficiența fondurilor alocate la începutul anului.
  • UNOPA reprezintă un organism federativ care reunește 24 de asociații județene ale oamenilor infectați cu HIV.

Uniunea Națională a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA se adresează Guvernului României și solicită acestuia majorarea de urgență a resurselor financiare destinate tratării bolnavilor cu HIV de pe teritoriul României. În cazul în care sumele din liniile bugetare nu vor merge către județe până în această săptămână, o jumătate dintre județele din țară ar urma să rămână fără tratament, menționează UNOPA pe site-ul lor oficial.

În prima parte a lunii septembrie peste 5.000 de persoane bolnave de HIV ar putea fi afectate, iar dacă majorarea bugetului se va face după data de 10 septembrie, vor fi afectați mai mult de 12.000 de bolnavi sub tratament.

Sistarea tratamentelor pentru persoanele cu HIV atrage după sine un eșec terapeutic cu regimul de tratament actual, fapt ce pune în mare pericol viața pacienților. Totodată, sporește pericolul de noi cazuri de infecții dacă actualii pacienți nu primesc un tratament adecvat, conform informațiilor comunicate public de UNOPA.

Acest lucru este provocat de insuficiența fondurilor alocate la începutul anului pentru Programul Național de Tratament HIV derulat de Ministerul Sănătății. Ulterior, au fost alocate fonduri doar până în august 2018, cu toate că era evident faptul că valoarea sumei necesare pentru desfășurarea acestui program pe parcursul întregului an era cu mult superioară. Amânarea rectificării de buget a condus la lipsa de buget în spitale și, implicit, a stocurilor de medicamente, susține UNOPA.

Cererea UNOPA către Guvern

„Cerem cu disperare Guvernului măsuri imediate pentru ca viața pacienților cu HIV să nu fie pusă în pericol. Credem ca din fondul de urgență al Guvernului se poate interveni provizoriu în situația aceasta, deși sunt și alte măsuri aflate la îndemâna Guvernului. O astfel de situație gravă nu s-a mai înregistrat în România din 2010, iar pacienții sunt disperați. Legile din România garantează pacienților continuitatea tratamentului împotriva HIV, de aceea UNOPA va sprijini pacienții afectați să ceară daune în instanță dacă viața lor va fi pusă în pericol!”, a precizat Iulian Petre, Director Executiv UNOPA.

Uniunea Națională a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) reprezintă un organism federativ care reunește 24 de asociații județene ale oamenilor infectați cu HIV și a căror menire este promovarea și apărarea drepturilor acestor pacienți.

The post Bolnavii de HIV nu vor mai avea tratament. UNOPA solicită Guvernului României să ia măsuri urgente appeared first on Aleph News.

Această știre a fost preluată de pe portalul amintit
Această informație preluată de pe portalul mai sus amintit, nu reprezintă o informație oficială a unei autorități, însă în latura de știre prezintă o informație veridică. potrivit legii 8/1996 știrile pot fi preluate chiar de la un portal la altul, nefiind opere sau lucrări ce necesită drept de autor, însă din spirit deontologic oferim sursa acestora.

Leontiuc Marius – senior editor
Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 1 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

code