Flux-stiri

CCR: Obligativitatea purtării măştii în spaţiul liber a fost neconstituţională

Mască albastrăMască albastră

Judecătorii Curţii Constituţionale a României (CCR) au stabilit, marţi, că instituirea obligativităţii purtării măştii de protecţie în spaţiul public a fost neconstituţională, decizie luată după sesizarea făcută de un student.

În şedinţa de marţi, Curtea Constituţională, în cadrul controlului legilor posterior promulgării, cu unanimitate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că este neconstituţională, în ansamblul său, Ordonanţă de urgenţă a Guvernului nr.192/2020 pentru modificarea şi completarea Legii nr.55/2020, privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, (purtarea măștii), precum şi pentru modificarea lit.a) a art.7 din Legea nr.81/2018 privind reglementarea activităţii de telemuncă.

Curtea a constatat neconstituţionalitatea în ansamblu a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.192/2020, întrucât a fost adoptată cu încălcarea prevederilor constituţionale ale art.1 alin.(3) şi (5) şi art.79 alin.(1), referitoare la avizarea proiectelor de acte normative de către Consiliul Legislativ.

Ce rămâne în vigoare după ce obligativitatea purtării măștii în aer liber a fost desemnată neconstituțională

Practic, Curtea precizează că, prin efectul prezentei decizii, sunt eliminate din fondul activ al legislaţiei, în condiţiile art.147 alin.(1) şi (4) din Constituţie, doar dispoziţiile cuprinse în Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.192/2020, în timp ce celelalte texte normative din Legea nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 şi din Legea nr.81/2018 privind reglementarea activităţii de telemuncă rămân, în continuare, în vigoare.

Practic, este vorba despre legislaţia potrivit căreia, pe durata stării de alertă, s-a instituit obligativitatea purtării măştii de protecţie în spaţiile publice, în spaţiile comerciale, în mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă, prin ordinul comun al ministrului Sănătăţii şi ministrului Afacerilor Interne.

Sesizarea despre obligativitatea purtării măștii a fost făcută de un student care a contestat amenda. Decizia CCR este definitivă şi general obligatorie.

The post CCR: Obligativitatea purtării măştii în spaţiul liber a fost neconstituţională appeared first on Aleph News.

Această știre a fost preluată de pe portalul amintit
Această informație preluată de pe portalul mai sus amintit, nu reprezintă o informație oficială a unei autorități, însă în latura de știre prezintă o informație veridică. potrivit legii 8/1996 știrile pot fi preluate chiar de la un portal la altul, nefiind opere sau lucrări ce necesită drept de autor, însă din spirit deontologic oferim sursa acestora.

Leontiuc Marius – senior editor

Share this:

(Visited 6 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code