Flux-stiri

Ce este neurodiversitatea și cum ajută rețelele sociale oamenii să fie diagnosticați

cip-in-creiercip-in-creier

  • Rețelele sociale precum Clubhouse, Twitter și TikTok au jucat un rol crucial în această schimbare.
  • Ei au oferit un spațiu atât de necesar în care oamenii pot vorbi despre diferențele lor neurologice.
  • Conform programului „Neurodiversity at Work” al Universității Stanford, 15-20% din populația lumii este considerată neurodiversă.

Mulți oameni nu au auzit niciodată de cuvântul neurodiversitate până acum câțiva ani. Cu toate acestea, termenul folosit pentru a descrie diferențele largi și variate întâlnite la nivelul creierului uman, a intrat acum în vocabularul nostru general.

Rețelele sociale precum Clubhouse, Twitter și TikTok au jucat un rol crucial în această schimbare. Ei au oferit un spațiu atât de necesar în care oamenii pot vorbi despre diferențele lor neurologice.

Într-adevăr, pentru mulți, rețelele sociale le-au oferit dovada de care aveau nevoie pentru a realiza că sunt neurodivergenți.

A fost deosebit de valoroasă în timpul pandemiei, când persoanele cu creiere divergente au putut găsi pe internet comunități și persoane cu care să se conecteze.

Deci, ce este neurodiversitatea?

Este recunoașterea faptului că mintea poate funcționa într-o varietate de moduri și că aceste diferențe sunt doar variații naturale ale creierului uman.

Lawrence Fang, director al proiectului de neurodiversitate de la Universitatea Stanford din Statele Unite, o definește astfel: „Este doar un mod de a descrie faptul că creierele noastre sunt diferite și că, la fel ca orice ființă umană, nu vei fi bun la toate.”

Fang crede că poate fi mai dificil pentru unii oameni să recunoască sau să accepte diferențele care apar în creier.

„Diversitatea de gen este ceva ce poți identifica cu ușurință, la fel cum diversitatea etnică rasială este ceva ce poți detecta cu ușurință pentru că o poți vedea. Dar neurodiversitatea este ceva ce nu se vede de cele mai multe ori”, adaugă el.

Persoanele neurodivergente pot avea variații cognitive, cum ar fi autismul, tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD), dislexia sau dispraxia.

Mișcarea pentru neurodiversitate

Conform programului „Neurodiversity at Work” al Universității Stanford, 15-20% din populația lumii este considerată neurodiversă.

În anii ’90 a existat o mișcare care a crescut gradul de conștientizare a neurodiversității și care a îmbrățișat includerea tuturor persoanelor cu posibile neurodivergențe.

Judy Singer, un sociolog australian, a inventat termenul de neurodiversitate în teza sa din 1998 pentru a promova egalitatea și incluziunea „minorităților neurologice”.

Astăzi, neurodiversitatea este considerată o mișcare de justiție socială și a devenit mult mai cunoscută.

Cercetarea și educația sunt din ce în ce mai importante în modul în care sunt privite anumite dizabilități și afecțiuni neurologice.

The post Ce este neurodiversitatea și cum ajută rețelele sociale oamenii să fie diagnosticați appeared first on Aleph News.

Această știre a fost preluată de pe portalul amintit
Această informație preluată de pe portalul mai sus amintit, nu reprezintă o informație oficială a unei autorități, însă în latura de știre prezintă o informație veridică. potrivit legii 8/1996 știrile pot fi preluate chiar de la un portal la altul, nefiind opere sau lucrări ce necesită drept de autor, însă din spirit deontologic oferim sursa acestora.

Vidjean Mihai – senior editor

Share this:

(Visited 7 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code