Flux-stiri

Ce semnificație are tradiționalul mărțișor

  • Povestea mărțișorului a început cu două milenii în urmă.
  • Astăzi, mărțișorul aduce diferite simboluri ale norocului precum trifoi, coșari, potcoave.
  • Într-un atelier, un mărțișor poate dura și ore bune până să prindă contur.

Ce semnificație are tradiționalul mărțișor? Un obiect atât de mic și totuși atât de bogat în simboluri! Mărțișorul are în spate vreo două milenii de istorie. Dar vremea nu l-a îmbătrânit, ci i-a adus noi povești care să îl înfrumusețeze.

De la moneda cu șnur alb-roșu dăruită de-a lungul secolelor s-a ajuns azi la felurite simboluri ale norocului. Te duci și te uiți pe tarabă și vezi potcoave, coșari, trifoi sau elefanți cu trompa-n sus. Însă, până să le admiri împachetate și gata de dăruit, trebuie să vezi într-un atelier cum prind contur.

„Dacă alături de o bijuterie ai un șnur simbolic roșu și alb atunci poate deveni foarte ușor un mărțișor”, a spus Paul Popa, bijutier și restaurator de metal.

Paul a fost inspirat de munca tatălui său, tot artist în metal. A fost la liceul de artă și, la universitate, a mers pe același drum. Acum face bijuterie contemporană. Creează conform inspirației, nu unor cutume. E gata oricând să facă un giuvaier cu alb și roșu care să fie un mărțișor purtat cu mândrie. Și, cu toate astea, e modest.

„Nu caut să fiu diferit în ceea ce fac! Fac ce simt în bijuterie. Merg pe linii mai simple”, a declarat Paul Popa.

Prin secolul al nouăsprezecelea, dacă întrebai un etnograf de mărțișor, ți-ar fi râs în nas. Toți credeau că obiceiul o să dispară. Asta pentru că firul alb nu mai era la modă. Dar uite că n-a fost așa. Nici măcar comunismul n-a reușit să stingă această datină.

„Și în anii comunismului, contrar acelei ideologii care practica cenzura, mărțișorul a fost lăsat să crească oarecum ca tip de manifestare artistică”, a transmis Lila Passima, organizator al târgului, la Muzeul Țăranului Român.

Iar dăruitul de mărțișoare a continuat după anii dictaturii. A rezistat și tranziției, a rezistat și progresiștilor care nu mai cred în vechi obiceiuri. Aproape că nu e femeie care să nu aibă mărțișor în piept. Sau un talisman legat la încheietură. Ba chiar și bărbații primesc mărțișoare, în anumite zone din țară.

Tu ce cauți la un astfel de simbol când îl cumperi pentru cineva drag? Sau ce ai vrea să primești? Câte mărțișoare… atâtea obiceiuri!

„Să fie lucrat manual, să arate așa mai rustic. Să nu fie așa mai perfect”, a spus arhitectul Andra Bocioiu.

„Să fie drăguț și depinde evident cui i-l ofer. Adică să se potrivească cu personalitatea fetei cărei îl ofer sau doamnei căreia i-l ofer. Costul, sigur. Acum să nu fie extraordinar de exagerat pentru că până la urmă simbolistica și gestul contează cumva arăți persoanei că îți pasă oarecum de ea mai degrabă”, a spus Bogdan, care este econimist.

Talismanul n-ar fi complet fără șnurul alb-roș. Partea albă reprezintă puritatea unui nou început
și startul unui AN agrar, al primăverii. Roșul care îl completează semnifică vitalitatea, frumusețea, sănătatea și victoria soarelui asupra frigului.

The post Ce semnificație are tradiționalul mărțișor appeared first on Aleph News.

Această știre a fost preluată de pe portalul amintit
Această informație preluată de pe portalul mai sus amintit, nu reprezintă o informație oficială a unei autorități, însă în latura de știre prezintă o informație veridică. potrivit legii 8/1996 știrile pot fi preluate chiar de la un portal la altul, nefiind opere sau lucrări ce necesită drept de autor, însă din spirit deontologic oferim sursa acestora.

Leontiuc Marius – senior editor

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 2 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code