Flux-stiri

Cum a luat naștere rasa pisicilor Sphinx și de ce acestea nu au blană

  • Pisicile Sphinx au fost denumite inițial „Canadian Hairless” (n.red. canadiană fără păr), deoarece prima apariție înregistrată a avut loc la Toronto, în 1966, când o pisică domestică a dat naștere unui pisoi fără păr.
  • Lipsa părului de pe corp în cazul pisicilor Sphinx „se datorează unei mutații la nivelul genei, care este responsabilă cu furnizarea proteinei firelor de păr pe măsură ce acestea ies din folicul.
  • Înainte de pisica Sphinx, a existat pisica mexicană fără păr, acum dispărută, și se crede că aztecii dețineau rase fără păr încă din 1300.

Pisicile Sphinx sunt renumite pentru lipsa blănii și pentru ridurile lor distinctive. Sunt pisicile cele mai cunoscute, iar în ce provește preferințele, oamenii fie le iubesc, fie preferă să stea departe de ele.

Poate că nu este surprinzător faptul că pisicile Sphinx, cărora li lipsește blana, sunt sensibile la frig și predispuse la arsuri solare în timpul verii, așa că majoritatea sunt pisici de interior. Ele necesită îmbăiere regulată, deoarece uleiurile care în mod normal s-ar dispersa de-a lungul firului de păr se acumulează în schimb pe pielea rasei fără păr, potrivit Science Focus.

De ce pisicile Sphinx nu au păr?

„Se datorează unei mutații la nivelul genei, care este responsabilă cu furnizarea proteinei firelor de păr pe măsură ce acestea ies din folicul. Părul se formează, dar are o structură mai slabă, se deteriorează și se desprinde cu ușurință”, a explicat îngrijitoarea de grădină zoologică și fondatoare a The Wildheart Trust, Charlotte Corney.

Pisicile Sphinx au fost denumite inițial „Canadian Hairless” (n.red. canadiană fără păr), deoarece prima apariție înregistrată a avut loc la Toronto, în 1966, când o pisică domestică a dat naștere unui pisoi fără păr. Ulterior a fost descoperit că nou-născutul era rezultatul unei mutații genetice naturale. Pisica a fost numită „Prune” și a dat startul primului program de reproducere a pisicilor fără păr. Deși este dificil de știut dacă toate pisicile moderne fără păr descind din Prune sau din alte pisici cu această mutație genetică.

„Această mutație genetică poate să apară la pisici în mod natural, dar reproducerea selectivă pentru această trăsătură, începând cu anii 1960, a produs rasa Sphinx. Unele pisici Sphinx sunt complet chele, în timp ce altele au o blană pufoasă scurtă pe corp sau în zone izolate”, a declarat Corney, citată de Science Focus.

Mai exact, mutația recesivă se află în gena cheratinei 71 (KRT71), care joacă un rol cheie în formarea părului. Aceasta face parte dintr-o familie de cheratine de tip II, care sunt prezente în toate celulele epiteliale ale mamiferelor – acestea sunt celule care căptușesc suprafețele corpului, acționând ca un fel de scut de protecție. KRT71 codifică o proteină care este exprimată în teaca internă a rădăcinii foliculului de păr.

Alte caracteristici au fost înregistrate ca urmare a mutațiilor în KRT71. Studiile anterioare au constatat că această genă este, de asemenea, responsabilă pentru fenotipurile ondulate/încrețite la câini, șoareci și șobolani.

Cum se simt pisicile Sphinx?

Pisicile Sphinx sunt de toate culorile, iar blana lor are o textură asemănătoare cu cea a piersicilor cu puf. Uneori pot avea puțin mai mult păr pe podul nasului sau pe urechi și pot avea, de asemenea, un mic puf la vârful cozii. Pisicile Sphinx sunt deseori comparate cu sticle de apă caldă, acoperite cu piele de căprioară!

Există și alte pisici fără păr?

Da. Înainte de pisica Sphinx, a existat pisica mexicană fără păr, acum dispărută, și se crede că aztecii dețineau rase fără păr încă din 1300.

Astăzi, multe dintre pisicile noastre chele sunt rezultatul reproducerii pisicilor Sphinx cu alte rase. Iată câteva dintre celelalte pisici fără păr:

Bambino

Bambino este o altă rasă de pisică fără păr și este rezultatul încrucișării genelor unui Sphinx cu un Munchkin. La fel ca și Munchkin, bambino are picioare scurte și urechi mari, iar numele se traduce prin „bebeluș” în italiană.

Minskin

Asemănător cu Bambino, Minskin este tot un Sphinx încrucișat cu un Munchkin, deși mai mic, cu un aspect de pisicuță. Acest lucru se datorează adaosului de gene de la pisicile Devon Rex și Burmese, ceea ce îi conferă un corp mic, dar corpolent și picioare scurte. Minskin provine din Boston, SUA, iar primul exemplar a fost înmulțit încă din 1998.

Donskoy

Cunoscută și sub numele de Don Sphynx sau Russian Hairless, Donskoy este una dintre puținele rase de pisici fără păr care nu sunt înrudite cu pisica Sphynx. A fost descoperită în 1987 și este o rasă complet nouă. Spre deosebire de pisica Sphynx, a cărei lipsă de păr este cauzată de o mutație recesivă, cea a pisicii Donskoy este cauzată de fapt de o mutație dominantă, ceea ce înseamnă că este mult mai probabil să producă descendenți fără păr. Este o rasă de pisică fără păr musculoasă, inteligentă și afectuoasă.

Peterbald

Peterbald este o pisică din rasa Donskoy, încrucișată cu o pisică orientală cu păr scurt, luându-și numele de la Sankt Petersburg. Rasa a fost dezvoltată pentru prima dată la Sankt Petersburg.

Levkoy ucrainean

Pisicile din rasa Levkoy ucrainean au urechile pliate spre interior și sunt rezultatul împerecherii unui Donskoy cu un Scottish Fold. Această rasă de pisică fără păr prezintă un dimorfism sexual notabil, masculii ajungând să fie mai mari decât femelele.

Elf

Pisica Elf este o altă rasă nouă de pisică fără păr, creată prin împerecherea unui Sphynx cu un American curl. Ea moștenește urechile curbate distinctive ale pisicii American Curl și aparenta lipsă de păr de la Sphinx.

Dwelf

Dacă Dobby, elful de casă, ar avea forma unei pisici, aceasta ar fi: Dwelf. Această pisică fără păr este un amestec de trei rase: Sphinx, Munchkin și American Curl. Ca urmare, pisicile din rasa Dwelf au un corp lung, asemenea unui pechinez.

The post Cum a luat naștere rasa pisicilor Sphinx și de ce acestea nu au blană appeared first on Aleph News.

Această știre a fost preluată de pe portalul amintit
Această informație preluată de pe portalul mai sus amintit, nu reprezintă o informație oficială a unei autorități, însă în latura de știre prezintă o informație veridică. potrivit legii 8/1996 știrile pot fi preluate chiar de la un portal la altul, nefiind opere sau lucrări ce necesită drept de autor, însă din spirit deontologic oferim sursa acestora.

Vidjean Mihai – senior editor

Share this:

(Visited 5 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code