Flux-stiri

Descoperirea unui lichid radioactiv oprește lucrările la un depozit de deșeuri nucleare din SUA

deseuri-nuclearedeseuri-nucleare

  • Activitatea este suspendată la un depozit american de deşeuri nucleare. 
  • Muncitorii de la acel depozit au găsit lichid radioactiv într-un container.
  • Testele efectuate pe mâinile şi picioarele lucrătorilor nu au relevat nicio contaminare.

O zonă din depozitul de deșeuri nucleare al guvernului american din sud-estul statului New Mexico a fost evacuată în weekend după ce lucrătorii care manipulau un container au descoperit o cantitate mică de lichid radioactiv în interiorul acestuia.

Nu a existat niciun indiciu de contaminare prin aer, iar testele efectuate pe mâinile și picioarele lucrătorilor nu au relevat nicio contaminare, după ce descoperirea a fost făcută sâmbătă târziu, într-o zonă în care containerele sunt procesate înainte de a fi duse în subteran pentru depozitare, au declarat oficialii într-o declarație emisă sâmbătă târziu.

„Evenimentul de la fața locului a fost securizat. Nu există niciun risc de eliberare radiologică și nu există niciun risc pentru public sau pentru mediu”, au precizat oficialii uzinei în declarație.

Oficialii au confirmat luni că transportul a fost ambalat și trimis de la Laboratorul Național Idaho, dar anchetatorii încercau să determine sursa lichidului găsit în interiorul containerului, a declarat Bobby St. John, un purtător de cuvânt al contractorului care gestionează depozitul pentru guvernul federal.

„Avem procese și protocoale scrise pentru acest tip de situație și toate protocoalele au fost respectate”, a declarat el într-un e-mail pentru The Associated Press. „În plus, compartimentul (de deșeuri manipulate prin contact) este conceput pentru a conține contaminanți radiologici pentru a proteja forța de muncă, ecologia din jur și comunitatea locală”.

Depozitul este baza unui program de curățare de mai multe miliarde de dolari care implică tone de deșeu radioactiv din perioada Războiului Rece provenite din laboratoarele federale și din siturile legate de apărare din întreaga țară. Deșeurile – rămășițe ale deceniilor de cercetare nucleară și de fabricare a bombelor – constau, de obicei, în halate de laborator, mănuși, unelte și resturi contaminate cu plutoniu și alte elemente radioactive.

Luna trecută, investigatori federali independenți și-au exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că depășirile de costuri și termenele de construcție nerespectate vor continua la instalația pilot de izolare a deșeurilor.

Un proiect în valoare de mai multe milioane de dolari este în curs de desfășurare la instalația subterană pentru a instala un nou sistem de ventilație, astfel încât să poată fi reluate operațiunile complete, după o scurgere de deșeu radioactiv în 2014 care a forțat închiderea depozitului timp de aproape trei ani și a dus la revizuiri majore ale politicii.

Containerul cu produs radioactiv care a provocat acea scurgere fusese ambalat necorespunzător la Laboratorul Național Los Alamos din nordul statului New Mexico.

The post Descoperirea unui lichid radioactiv oprește lucrările la un depozit de deșeuri nucleare din SUA appeared first on Aleph News.

Această știre a fost preluată de pe portalul amintit
Această informație preluată de pe portalul mai sus amintit, nu reprezintă o informație oficială a unei autorități, însă în latura de știre prezintă o informație veridică. potrivit legii 8/1996 știrile pot fi preluate chiar de la un portal la altul, nefiind opere sau lucrări ce necesită drept de autor, însă din spirit deontologic oferim sursa acestora.

Vidjean Mihai – senior editor

Share this:

(Visited 3 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code