Flux-stiri

Drumul cerealelor este întrerupt. Cine este în pericol de înfometare

grâugrâu

  • Războiul a mărit criza: recoltele sunt în pericol, iar comerţul pe căile terestre este imposibil de făcut.
  • David Beasley, care conduce Programul Alimentar Mondial, a spus că numărul oamenilor care riscă înfometarea aproape s-au dublat în ultimii cinci ani.
  • Beasley spune că, odată cu războiul din Europa şi blocada Mării Negre, există cu 47 de milioane de persoane în plus expuse riscului de insecuritate alimentară acută.  

Războiul iscă probleme în multe domenii. Exporturile agricole din Ucraina au furnizat suficient pentru a menţine în viaţă 400 de milioane de oameni în lume, din Africa până în Asia, prin Orientul Mijlociu. Ministrul Agriculturii, Mikola Solski, a declarat pentru The Economist că, înainte de invazie, Kievul exporta 5 milioane de tone de grâu pe lună. În schimb, „în aprilie, am reuşit să trimitem aproximativ un milion în străinătate”.

Drumul cerealelor este întrerupt. 98% din cerealele ucrainene (106 milioane de tone în 2021, cifră record), care pe timp de pace sunt colectate în 1.2000 de supersilozuri de oţel înalte de 30 de metri, aflate în toată ţara, trebuie să treacă prin marele terminal din Odesa. Odată cu blocarea portului (unde sunt depozitate 20 de milioane de tone de produse), problemele s-au acutizat.

2022 se anunţă un an greu pentru agricultură. David Beasley, care conduce Programul Alimentar Mondial (PAM), a amintit că numărul oamenilor care riscă înfometarea aproape s-au dublat în ultimii 5 ani (de la 108 la 193 de milioane). Iar motivele sunt multe: pandemia, costurile energiei, dezastrele legate de schimbările climatice.

Anul acesta, însă, prognoza este pentru recolte reduse puţin peste tot: în SUA, în China (din cauza inundaţiilor), în Europa (din cauza ploilor puţine), în India (al doilea producător mondial de grâu, după Rusia,  din cauza căldurii mari şi a secetei care au determinat guvernul din New Delhi în ultimele zile să oprească exporturil) 

PAM, care hrăneşte 115 milioane de oameni, a cumpărat 50% din grâul său din Ucraina anul trecut. Acum, Beasley spune că, odată cu războiul din Europa şi blocada Mării Negre, există cu 47 de milioane de persoane în plus expuse riscului de insecuritate alimentară acută. 

The post Drumul cerealelor este întrerupt. Cine este în pericol de înfometare appeared first on Aleph News.

Această știre a fost preluată de pe portalul amintit
Această informație preluată de pe portalul mai sus amintit, nu reprezintă o informație oficială a unei autorități, însă în latura de știre prezintă o informație veridică. potrivit legii 8/1996 știrile pot fi preluate chiar de la un portal la altul, nefiind opere sau lucrări ce necesită drept de autor, însă din spirit deontologic oferim sursa acestora.

Vidjean Mihai – senior editor

Gazduire Web Hosting Inregistrare Domenii

Share this:

(Visited 7 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

code